Institucions

El Memorial Democràtic canvia de seu i vol blindar-se "al marge de vaivens polítics i pressupostaris"

La institució es trasllada al carrer Ciutat de Barcelona i tindrà més personal

2 min
Exposició sobre cartes de soldats a l'actual seu del Memorial Democràtic, al carrer Peu de la Creu

BarcelonaEl Memorial Democràtic va néixer el 2007 amb l'objectiu de preservar la memòria democràtica de Catalunya a través d'homenatges, exposicions, activitats i recerca. El primer director, nomenat pel tripartit, va ser Miquel Caminal, que va ser destituït pel govern de CiU el 2011. Aleshores el Memorial va navegar un any sense capità i el seu rumb va ser molt qüestionat. En poc temps es va anar buidant de continguts, de pressupost i de personal.

Ara, amb Jordi Font com a director (va ser-ho abans de Vicenç Villatoro i ho va tornar a ser quan l'escriptor va plegar), vol iniciar una nova etapa. Actualment, el Memorial Democràtic passa força desapercebut al carrer Peu de la Creu, 2, on hi havia hagut les oficines de Grup 62. No és tampoc l'espai adequat per fer-hi exposicions i el lloguer s’acaba a finals del 2023. Per tot plegat, es traslladarà al carrer Ciutat, 13, molt a prop d'on hi havia hagut l'històric local d'ICV. Es tracta d'un edifici de 1.300 metres quadrats en propietat que permetrà muntar exposicions permanents. Hi haurà les oficines, les sales d'exposicions permanents i polivalents, un punt d'atenció al públic i un centre de documentació i biblioteca. Queda descartat, doncs, que l'edifici que actualment ocupa la policia nacional espanyola a la Via Laietena sigui la seu del Memorial, com havia dit l'anterior consellera de Justícia, Lourdes Ciuró.

"El nostre desig és entrar en una fase en què sigui possible la continuïtat del que s’ha fet i millorar de cara a consolidar la institució, al marge de vaivens polítics i pressupostaris, tot i que som conscients que memòria és indestriable de conflicte i de debat", assegura Font. Per fer-ho possible, la institució es dotarà de més personal. El Memorial reforçarà sobretot el Banc de Memòria Democràtica i actualitzarà el cens de persones deportades als camps nazis, així com la base de dades del cost humà de la Guerra Civil. També vol reforçar la Xarxa d'Espais de Memòria, ampliar els vincles amb la comunitat universitària i impulsar el Servei Educatiu.

"És una institució amb una projecció pública que vol incidir en l’aprofundiment de la qualitat democràtica del present i en la conscienciació cívica", assenyala Font. Ho vol fer, continua el director del Memorial Democràtic, restituint “memòries exemplars” del passat recent (les cultures republicanes i antifranquistes): "Poden ser una brúixola per orientar-nos en un present i futur en què la democràcia i les llibertats estan sotmeses a no poques amenaces. Contràriament al que sembla, la tasca del Memorial Democràtic també té a veure amb l’anticipació del futur, a través de relectures crítiques del passat. Fent-ho sempre amb una vocació pedagògica i amb el rigor com a bandera", destaca.

stats