Obituari

Mor als 63 anys l'exministre de Cultura socialista José Guirao

Al llarg de la seva trajectòria va dirigir equipaments de referència com el Museu Reina Sofia i la Casa Encendida

3 min
L'exministre de Cultura José Guirao en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'exministre de Cultura i Esports del govern socialista José Guirao ha mort aquesta matinada a casa seva, a Madrid, als 63 anys víctima d'un càncer que li van diagnosticar fa setze mesos, segons han confirmat fonts pròximes a l'agència Efe. Malgrat que només va ser ministre durant dinou mesos entre el 2018 i el 2020, nou d'ells en funcions, Guirao va ser reconegut pels sectors culturals com un ministre conciliador i rigorós. La notícia de la seva mort ha generat una onada de reaccions de personalitats del món de la política i la cultura: el president espanyol, Pedro Sánchez, l'ha definit com "un referent de la gestió cultural que va posar el seu amor per la cultura al servei del país".

L'actual ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha recordat Guirao com "un home afectuós, atent, divertit, dialogant, que sabia superar situacions difícils". També ha dit que era "un home elegant en les formes i en el fons, un treballador incansable per la cultura i un bon amic". El secretari general del PSC, Salvador Illa, ha subratllat que Guirao va ser "un referent de la gestió cultural i una persona solvent i creativa", mentre que la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, n'ha destacat "la saviesa, l'elegància i la capacitat".

Abans d'assumir el càrrec de ministre, després que el seu predecessor, Màxim Huerta, abandonés el càrrec precipitadament, José Guirao va desenvolupar una destacada trajectòria com a gestor cultural: director general de Belles Arts del ministeri (1993-1994), director del Museu Reina Sofia (1994-2000) i director del centre cultural la Casa Encendida de Madrid (2001-2013), un dels equipaments de referència de tot l'Estat. L'última etapa de la seva trajectòria la va passar com a director general de la Fundación MonteMadrid, càrrec que va abandonar l'abril per motius personals per passar a ser assessor de projectes especials de la mateixa institució. Qui el va succeir al ministeri de Cultura, Miquel Iceta, el va nomenar comissionat per la commemoració del 50è aniversari de la mort de Picasso.

Un mandat curt

Durant el seu mandat com a ministre Guirao va haver de resoldre problemàtiques com el malestar que havia provocat en els treballadors del Teatro de la Zarzuela i el Teatro Real l'intent per part del seu predecessor, Íñigo Méndez de Vigo (PP), de fusionar els dos equipaments. També va enviar tretze requeriments a la junta de la SGAE perquè complís amb l'obligació de reformar els estatuts i després va demanar a l'Audiència Nacional que intervingués parcialment la institució. La problemàtica es va resoldre quan ell ja no era al ministeri. En canvi, altres iniciatives van ser més plàcides, com la creació de les bases de l'Estatut de l'Artista.

Pel que fa a la seva relació amb Catalunya, va ser el primer ministre que va assistir a una cerimònia dels premis Gaudí, i va venir amb motiu de diferents actes una quinzena de vegades més. Precisament, quan va visitar la Fundació Joan Miró l'agost del 2019 va afirmar que lluitaria per augmentar les aportacions del ministeri a museus catalans com la mateixa fundació, la Fundació Antoni Tàpies i el Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Nascut a Pulpí (Almeria) el 1959, José Guirao es va llicenciar en filologia hispànica i va començar la seva activitat política com a responsable de l'àrea de Cultura de la Diputació d'Almería (1983-1987) i un any després va ser nomenat director general de Béns Culturals de la Conselleria de Cultura i Medi Ambient de la Junta d'Andalusia. Durant aquests anys va aconseguir nombroses fites: va reformar el Museu de Belles Arts de Sevilla, el palau de San Telmo i el monestir de la Cartuja i va dirigir el projecte del Centro Andaluz de Arte Contemporáneo.

stats