Cultura 16/09/2019

Mor Ascensión Mendieta, símbol dels familiars de les víctimes del franquisme

Va recórrer a la justícia argentina i amb 91 anys va poder recuperar les restes del seu pare

Ara
2 min
Mor Ascensión Mendieta, símbol dels familiars de les víctimes del franquisme

BarcelonaEra un símbol de la lluita dels familiars de les víctimes del franquisme: Ascensión Mendieta, que va recórrer a la justícia argentina per recuperar d'una fossa comuna les restes del seu pare, ha mort als 93 anys, segons ha informat la seva filla a través de les xarxes socials. Timoteo Mendieta, el pare de l'Ascensión, executat el 16 de novembre del 1939 durant la Guerra Civil i enterrat en una fossa comuna del cementiri de Guadalajara, va ser la primera víctima del franquisme que va ser exhumada gràcies a la llarga batalla legal de la seva filla. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica recordava avui la seva figura com un "exemple de lluita pels drets humans".

Ascensión Mendieta era la cara visible del grup de familiars de víctimes de la Guerra Civil que el 2010 van interposar una demanda davant la justícia argentina per recuperar les restes del seu pare. El 2013, amb 88 anys, va viatjar a l'Argentina per declarar davant la magistrada Servini, que va dictar un exhort per exhumar el cos que la justícia espanyola va anul·lar en un primer moment per un defecte de forma. Després d'un segon exhort que va recaure en un tribunal de Guadalajara, es va ordenar l'exhumació de la fossa.

Els treballs d'excavació i identificació de les restes van començar el 19 de gener del 2016. El 2017, finalment, van trobar les restes del seu pare. L'Ascensión, amb 91 anys, ho va celebrar amb llàgrimes d'alegria. "Hem aconseguit el que volíem. Quan mori, poseu-me al costat del meu pare perquè em podreixi ja amb ell”, va deixar dit. Mendieta és una de les protagonistes que apareix al documental sobre les víctimes del franquisme 'El silencio de los otros'.

stats