Música
Cultura 25/06/2021

Mor el compositor i musicòleg Lluís Albert

El seu llegat artístic inclou una àmplia obra sardanística i per a cobla

Ara
2 min
El músic Lluís Albert

BarcelonaEl compositor i musicòleg Lluís Albert ha mort aquest divendres als 98 anys a l'Escala. Director d’orquestra i de cobla i curador de l’obra de la seva tieta, l’escriptora Caterina Albert (Víctor Català), va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 2019 "per la seva valuosa contribució a la cultura musical i literària del país, que s'expressa, entre d'altres, a través de l'estudi, la composició i la divulgació de la sardana i de la música de cobla". També va rebre la Medalla al Mèrit Musical de l’Obra del Ballet Popular el 1992. El llegat artístic de Lluís Albert inclou noranta sardanes, obres lliures per a cobla i suites, a més de l'adaptació de ballets i danses populars i la composició d'obres corals, quintets de vent, peces simfòniques i música religiosa, entre d’altres.

Lluís Albert va néixer a Barcelona el 1923. Va estudiar al Conservatori del Liceu, on el 1959 va aconseguir el Diploma Oficial de l’Estat de Mestre de Composició, el primer d’aquest tipus que lliurava el centre. A part de tocar la tenora i el tible, també va aprendre oboè, viola, flauta de bec, guitarra, orgue i acordió. Va actuar amb La Principal Barcelonina i Foment de la Sardana i l’Orquestra Simfònica Estela, i del 1983 al 1996 va dirigir l’Orquestra de Cambra de Girona. Durant trenta-cinc anys va ser professor de música de l'Escola Laietània de Barcelona.

Algunes de les seves sardanes més conegudes són Sortint de concert, creada després d’escoltar un concert de Beethoven, Placidesa i Us la devia. També va desenvolupar una important tasca d’investigació i recerca històrica, centrada sobretot en la figura de Pep Ventura. Va ser un defensor de la idea que la sardana s’ha de ballar sempre amb els braços amunt, fins i tot als curts, i ho va materialitzar al llibre Contra la falsa sardana.

stats