Música

Mor als 63 anys el guitarrista Joan Vinyals a causa del covid

Havia acompanyat artistes com Juan Perro, Pau Riba, Gato Pérez i Pi de la Serra i liderava un projecte propi

2 min
Joan Vinyals

BarcelonaEl guitarrista, compositor i productor Joan Vinyals (Barcelona, 1958) ha mort aquest dimarts als 63 anys a causa del covid, segons ha anunciat la seva família a les xarxes socials. El seu és un d'aquells noms potser desconeguts per al gran públic però imprescindibles i molt apreciats dins del món de la música, considerat un dels millors guitarristes de l'escena estatal i una "peça clau per entendre la música al nostre país", segons Pere Camps del Barnasants. Membre troncal de la banda de vocalistes com Juan Perro, Marcos Ricetti, Laura Simó, Pau Riba, Gato Pérez, Víctor Bocanegra o Gerard Quintana, la seva guitarra podia viatjar pel rock, el blues, el reggae, el jazz i el funky, dels quals havia begut a través dels discos i dels seus viatges iniciàtics als Estats Units. Havia sigut alumne de Sean Levitt, Richie Beirach, Dave Liebman i John Abercrombie. Havia tocat amb The Driffters o Yoko Ono, i havia sigut teloner de Joe Cocker.

Havia començat a tocar la guitarra de manera autodidacta amb set anys. De ben jove va muntar la primera banda a l'escola, mentre estudiava solfeig i piano al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Més tard estudiaria al Taller de Músics –d'on seria professor durant més de vint anys– i es llicenciaria en jazz a l'Esmuc. També va ser fundador i membre de l'Acadèmia Catalana de la Música.

Vinyals actualment estava de gira amb Juan Perro, amb qui treballava des de fa anys, sovint a duo, però són incomptables els músics amb els quals ha col·laborat (continuem la llista: Louisiana Red, Johnny Mars, Los Rebeldes, Companyia Elèctrica Dharma, Carme Canela, Big Mama, Dani Nel·lo, Ramoncín, Luz Casal...). Però a la seva agenda també constaven bolos amb Joan Vinyals Trio. Paral·lelament a la seva feina amb altres formacions musicals, ha tingut al llarg de la seva carrera projectes propis en els quals desplegar els interessos propis. Sense anar més lluny, presentava aquest 2021 passat un embrió de nou disc, Estol de blaus, on volia homenatjar els músics de blues. El 2019 havia presentat al Barnasants Res no és igual (2017). Feia dotze anys de l'anterior disc, Vil·la Blauet (2004) i havia participat en una desena de treballs discogràfics.

La seva carrera musical també abasta la producció. Des dels anys 80 es va dedicar a la producció, direcció i composició per a l'audiovisual; va dirigir les formacions televisives de 7 de nit de Toni Soler (TV3) i Ja hi som d'Alfons Arús (1994); va compondre música per a televisió i teatre (va tocar en cent funcions del musical Hair). L'última iniciativa a la qual es va sumar va ser contra l'ampliació de l'aeroport del Prat amb la producció i arranjaments del tema Som natura! Es tanca així una fructífera i camaleònica carrera d'un dels grans músics del país.

Diversos músics i artistes han reaccionat a la seva pèrdua.

stats