Cultura
Cultura 16/09/2011

Mor l'escriptor reusenc Ramon Amigó als 86 anys

Era un referent en la recerca onomàstica i un ferm defensor i divulgador de la cultura i la llengua catalanes

Acn
1 min

ReusL'escriptor Ramon Amigó i Anglès ha mort aquest divendres als 86 anys. Membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), estava considerat una "figura senyera de la recerca onomàstica a Catalunya", tal com se'l va qualificar, recentment, en l'homenatge que se li va retre durant el Congrés Internacional d'ICOS sobre Ciències Onomàstiques. Era un referent per als estudiosos d'aquesta matèria i un ferm defensor i divulgador de la cultura i la llengua catalanes.

Ramon Amigó i Anglès era professor de català i s'havia format en l'onomàstica dins del món excursionista. Va dur a terme l'aplec i l'estudi de nombrosos repertoris onomàstics. De les seves publicacions destaquen Els topònims de la ciutat de Reus, Els noms de lloc de les terres catalanes: la Mussara (Premi Eduard Brossa el 1955 i premi de la Societat Catalana de Geografia, filial de l'IEC, el 1961) i Siurana de Prades.

Altres repertoris d'onomàstica publicats corresponen als termes de la Mussara, Castellvell del Camp i Almoster. És l'autor de la guia itinerària Les muntanyes de Prades, el Montsant i serra la Llena, redactada amb altres autors, i de la monografia L'ensenyança de la llengua catalana, des de Reus, sota el franquisme.

Va ser vicepresident de la Societat d'Onomàstica i va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 1997.

stats