Literatura
Cultura 27/07/2011

Mor l'escriptora hongaresa Agota Kristóf als 75 anys

La crítica francesa considera l'autora d''El gran quadern' com a un dels grans de la literatura del segle XX

Barcelona
2 min
Agota Kristóf

RedaccióL'escriptora hongaresa Agota Kristóf, autora d'El gran quadern, ha mort avui als 75 anys d'edat a casa seva Neuchatel, Suïssa, on vivia des de 1956. Així ho han informat fonts de la família de Kristóf a l'agència magiar MTI, sense especificar les causes de la mort de la literata, que escrivia en francès.

Kristóf va comunicar el març passat, en una entrevista al portal literari hongarès litera.hu, que ja no escrivia per estar molt malalta. "No tinc ganes ni força. No té sentit", va assenyalar llavors. Avui la premsa hongaresa recorda que l'obra de Kristóf és considerada pels crítics francesos com a el producte d'una de les figures literàries més importants de finals del segle XX, al costat de Samuel Beckett i Eugène Ionescu.

L'autora va néixer a la localitat hongaresa de Csíkvánd el 30 octubre 1935, i als nou anys va escriure els seus primers poemes a l'internat de Szombathely, proper a la frontera magiar amb Àustria. Fugint de la repressió soviètica posterior a la revolució hongaresa de 1956, es va instal·lar amb el seu marit a Suïssa.Va ser allà on va començar a publicar les seves obres, amb les quals va aconseguir un reconeixement internacional.

Kristóf va assolir l'èxit internacional amb la trilogia formada per El gran quadern, La prova i La tercera mentida. Aquest cicle, traduït a més de trenta idiomes, narra la història d'una família durant i després de la Segona Guerra Mundial i va ser adaptada per al teatre a diversos països. L'èxit més significatiu el va tenir la Compañía Teatro de Chile l'any 2007 a Nova York.

El 2009 va ser un dels candidats per al Premi Príncep d'Astúries de les Lletres, que finalment va rebre l'albanès Ismail Kadaré. I l'any passat Hongria la va honrar amb el Premi Kossuth, la més alta distinció artística del país.

stats