Música
Cultura 17/01/2022

Mor el pedagog i director de cors Manuel Cabero als 95 anys

Va fundar el Cor Madrigal amb Montserrat Pueyo

ARA
2 min
Manuel Cabero

BarcelonaEl pedagog i director de cors Manuel Cabero (Barcelona, 1926) ha mort aquest diumenge als 95 anys. Cabero va dedicar-se vocacionalment al cant coral des de ben jove. El 1951, al costat de la seva esposa, la professora de cant Montserrat Pueyo, va fundar el Cor Madrigal. Amb els anys, el cor va anar creixent. Es va crear l'Agrupació Cor Madrigal, integrada pel cor infantil L'Esquellerinc, els juvenils Albada i Ariadna i el cor Signum, format per pares dels infants de L'Esquellerinc.

Per a Manuel Cabero, la música i, especialment, el cant coral van ser una vocació des de la seva infància i adolescència. A l'Escola Municipal de Música, on va estudiar, muntava grups vocals amb els quals experimentava les partitures que cercava en biblioteques, arxius i cases de música. En una entrevista el 2016, quan li van preguntar com es presentaria a algú que no el conegués, va respondre: "Un home de pau, no m'agrada barallar-me, i m'agrada l'art en general i especialment la música".

Cabero va dirigir al llarg de quatre dècades el Cor Madrigal. Quan el va deixar en mans de Mireia Barrera, es va convertir en mestre, fins al 2005, de la Capella de Músics de la Basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona, una institució musical que Cabero va contribuir a recuperar. Per encàrrec de la Universitat de Barcelona, el 1992, va fundar la Coral de Ciències de l’Educació (1992). Va compondre una única sardana, Viladecans (1947), que va esdevenir força popular. L’any 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Cabero també va fer una gran tasca com a pedagog. Va impartir durant molts anys cursos de formació de directors en diverses institucions, com els Cursos Internacionals de Música de l’Orfeó Lleidatà a Cervera, la Federació Catalana d’Entitats Corals o l'Audicor (Aula de Direcció Coral). També va ensenyar arreu d’Espanya i en altres països europeus.

stats