Cultura 31/08/2013

Mor el poeta Seamus Heaney, premi Nobel de literatura el 1995

Jordi Nopca
2 min

Barcelona.Seamus Heaney ha estat un poeta d'una repercussió extraordinària. El poeta Marcel Riera, premi Carles Riba 2012 amb el llibre Llum d'Irlanda , recorda com una llibreria de Londres dedicava tot un aparador al poeta irlandès fa uns anys. "Em va semblar una imatge astoradora", diu Riera. Nascut a Castledawson el 1939, Heaney compartia habitació amb tots els germans, al costat de l'estable. La granja familiar, els parents i els anys d'infantesa i joventut constituirien més endavant un dels grans temes de la seva poesia, repartida en tretze llibres de poemes, que arrenquen amb Muerte de un naturalista (1966) i acaben amb Cadena humana (2010), tots dos traduïts al castellà, a Hiperión i Visor.

Francesc Parcerisas, autor de la versió catalana de The haw lanthern ( La llanterna de l'arç , Península), remarca "d'una banda l'experiència personal, que és la que dóna emoció al poema, el fa extraordinàriament pròxim i versemblant, i de l'altra una intel·lectualització molt elaborada". "La tensió entre aquests dos elements, amb una línia fronterera interna que oscil·la d'un llibre a l'altre, o d'un poema a un altre, fa que calgui llegir amb detenció cada poema i afegeix nivells de complexitat a la lectura: la fa productiva i memorable per al lector", diu Parcerisas. Riera en ressalta "la perfecció lírica i l'estremiment humà", i creu que "l'arrelament profund en la tradició rural li dóna una capacitat que l'acaba convertint en una veu extraordinàriament dotada".

Per al poeta Àlex Susanna, "els versos de Heaney eren la continuació de la persona que havia conegut, cordial i gens tibada": si la seva és una "poesia feta d'elements absolutament personals i viscuts, també sembla que tragini tot un cúmul d'experiència estratificada que el transcendeix". Sam Abrams, poeta, assagista i crític, posa en context l'obra de Heaney: "Desenvolupa el realisme líric que arrenca a principis del segle XX amb Yeats o Frost. És un poeta molt distingit i important, però no em sembla tan genial com he llegit en alguns mitjans. Prefereixo els poemes en què parla de la realitat irlandesa que quan vol ser més ambiciós intel·lectualment".

A més de donar classes a Harvard i Oxford, Heaney, Nobel de literatura el 1995, va escriure crítica i assaig, una part de la qual està reunida a De la emoción y las palabras (Anagrama, 1997). "Com a ambaixador de la poesia ha estat d'una gran vàlua: ha ajudat molt que la gent s'hi acostés sense abaixar el llistó -recorda Abrams-. I com a traductor destaco que portés textos remots o antics cap a la sensibilitat moderna, com va fer amb el Beowulf ".

stats