12/01/2016

‘Mozart in the jungle’ i ‘Mr. Robot’, guanyen els premis televisius

3 min
‘Mozart in the jungle’ i ‘Mr. Robot’, guanyen els premis televisius

BarcelonaEls Globus d’Or van revalidar un any més la seva tirada a entronitzar -prematurament, diuen alguns- sèries que tot just acaben d’arribar a la graella. Si l’any passat The affair o Transparent van rebre els guardons a millor drama i comèdia per les seves primeres temporades, ahir van ser coronades Mr. Robot i Mozart in the jungle, que van debutar durant el 2015. I un altre símptoma d’aquesta mirada cap endavant: qui més nominacions acumulava no era la HBO, com era habitual, sinó la més digital, Netflix.

En la categoria de drama, la vencedora va ser l’opressiva i paranoica Mr. Robot, que, a part de ser escollida com a millor sèrie, va rebre un segon premi: el de millor secundari, per a Christian Slater, en un paper que suposa la seva reaparició en plena forma en el showbusiness, després d’uns anys complicats personalment i també professionalment. Mr. Robot no té encara qui l’emeti a Espanya, tot i que els premis poden fer que això canviï.

Mentrestant, l’altra sèrie que aconseguia fer doblet, en aquest cas en els apartats de comèdia, era Mozart in the jungle. Aquesta sàtira del món de la música clàssica d’Amazon va rebre el guardó a millor sèrie, amb la propina d’un segon guardó interpretatiu, per a Gael García Bernal com a protagonista de comèdia. Va ser un premi que va caure per sorpresa, ja que el gran favorit era Jeffrey Tambor pel seu paper de transsexual a Transparent, una de les interpretacions més aplaudides de la televisió dels últims anys. De fet, mentre passaven llista dels nominats, quan han enfocat Steve Carell se’l podia veure amagat darrere un llibre fictici titulat Com perdre davant de Jeffrey Tambor amb dignitat. No va ser profètic i Transparent, de fet, ha marxat amb les mans buides tot i haver sigut protagonista el 2015.

The affair sí que ha pogut retenir l’interès del jurat i va emportar-se el premi a la millor interpretació femenina de repartiment, que va ser per a Maura Tierney (l’exdona del protagonista, a la sèrie). També Lady Gaga va recollir estatueta interpretativa com a millor actriu de minisèrie pel seu paper de sinistra propietària d’hotel a l’última temporada d’ American Horror Story. La cantant, visiblement emocionada, va confessar que ella, de fet, el quevolia ser era actriu. “Però me’n vaig sortir primer amb la música”, va reblar, entre llàgrimes.

Un altre premi actoral que es va escapar de les travesses va ser l’obtingut per Rachel Bloom com a protagonista de la comèdia musical Crazy ex-girlfriend. La sèrie -que no té distribuïdor anunciat a Espanya- ha recollit unes audiències discretes, tot i comptar amb el favor de la crítica. La quarta actriu televisiva premiada va ser Taraji P. Henson, com a millor protagonista de drama, per la seva participació a Empire.

Pel que fa als intèrprets masculins, hi va haver un premi amb especial regust de comiat: el que recollia Jon Hamm com a millor actor de drama, pel seu ja immortal Don Draper a Mad men. El premi a aquesta sèrie va ser l’única concessió dels Globus d’Or a la penúltima fornada de produccions. Fins i tot la popularíssima Joc de trons va haver de marxar a casa amb les mans buides i, de fet, només competia pel premi gros de millor drama.

Oscar Isaac es va endur el guardó com a millor actor de minisèrie. Ho feia per la seva composició a Show me a hero, encarnant el personatge real de Nick Wasicsko, l’alcalde més jove dels Estats Units, que va protagonitzar una carrera política intensa, amb tensions racials pel mig. La sèrie, de sis capítols, estava produïda per la HBO, escrita per David Simon (The wire, Treme ) i dirigida per Paul Haggis ( Crash ). La precisió amb la qual es van reconstruir l’època i la complexitat del personatge, ple de clarobscurs i abocat a un dramàtic final prematur, feien fàcil pronosticar la seva entrada dins del palmarès. Això sí, no va guanyar el Globus d’Or a millor minisèrie, ja que aquest honor va correspondre a Wolf Hall, una producció de la BBC basada en les novel·les històriques de Hilary Mantel i que té com a al·licient veure Damien Lewis (el sergent Brody a Homeland ) encarnant el rei Enric VIII.

stats