Cultura 16/04/2021

Una obra de teatre que vol encomanar la passió d'un concert

Pablo Messiez porta al Teatre Lliure 'Las canciones', una oda a cantar i ballar

2 min
Una escena de 'Las canciones' de Pablo Messiez

BarcelonaAl dramaturg i director argentí Pablo Messiez li agradaria que la gent anés al teatre amb el mateix fervor que va a un concert. "La relació de la gent amb la música em fa enveja. Compren entrades per veure els seus artistes preferits amb una passió desmesurada, i amb el teatre en canvi no passa", diu Messiez. L'anhel d'encomanar-se d'aquest entusiasme el va portar a fusionar el 2019 els personatges de Txékhov amb cançons de les últimes dècades. El resultat, Las canciones, es va estrenar al Teatro Kamikaze de Madrid i, després de dos anys fent gira, arriba al Teatre Lliure del 22 al 25 d'abril. L'espectacle suposa el retorn de Messiez a una sala coneguda, on va triomfar el 2018 amb El temps que estiguem junts de la mà de la Kompanyia.

A Las canciones es tracta d'anar-hi parant bé les orelles. "Volia posar l'acció d'escoltar al centre de l'espectacle per reflexionar sobre com la música canvia l'estat d'ànim, el ritme cardíac, fins i tot la vida", apunta Messiez. L'esquelet del muntatge és Les tres germanes, de Txékhov, si bé en aquesta ocasió els homes que trasbalsen la seva quotidianitat són músics, no militars. La decisió d'aïllar-se del món arran d'una tragèdia paternal porta els protagonistes a experimentar amb les pròpies emocions mitjançant la música. "Es tanquen en un espai escènic que simula una capsa de música", explica el director.

Messiez munta una festa musical amb una selecció heterogènia de gairebé 20 cançons que van de Jacques Brel a Liza Minnelli i de Cecilia Bartoli a Tom Waits. Els actors Javier Ballesteros, Carlota Gaviño, Rebeca Hernando, José Juan Rodríguez, Íñigo Rodríguez-Clar, Joan Solé i Mikele Urroz s'encarreguen de donar vida als personatges i de fer partícip el públic dels efectes de les cançons. Al capdavall, la companyia espera encomanar la mirada vitalista i entusiasta que projecta a l'escenari. "Vull que la gent torni a casa amb alegria i amb ganes d'escoltar música", conclou Messiez.

stats