Cultura Música 18/07/2023

El musical d'una precària del Raval i un empresari de l''Upper' Diagonal

Mara Jiménez i Xavi Navarro protagonitzen la comèdia 'Un amor particular' al Teatre Condal

2 min
Mara Jiménez, Jumon Erra i Xavi Navarro

BarcelonaFa uns anys el director i dramaturg Jumon Erra va trobar-se amb un alumne peculiar a les classes de teatre. L'home estava immers en una profunda crisi matrimonial i, per superar-la, s'havia proposat aprendre a fer riure a la seva dona: per això volia que algú li ensenyés interpretació. Ells dos no es van enamorar, però l'anècdota real va servir a Erra per construir la història d'Un amor particular, una "comèdia tirant a musical" que s'estrena aquest divendres al Teatre Condal, dins el Festival Grec. El dramaturg l'ha escrita a quatre mans amb Daniela Feixas i junts s'han imaginat què passaria si aquell alumne amb problemes de parella fos un empresari d'èxit de l'Upper Diagonal i la professora fos una actriu del Raval en situació precària.

"Més que els tòpics entre l'un i l'altre hem treballat per desmuntar els prejudicis. Estem en una de les èpoques més interconnectades i, en canvi, vivim més que mai en una bombolla. Ens interessava abordar com els prejudicis personals poden curtcircuitar, o no, una relació humana", explica el director. Mara Jiménez interpreta l'Ada, una dona atrapada per la necessitat de trobar urgentment una font d'ingressos regular. "És una dona decidida, tossuda, que no es vol rendir ni fer cas als pares quan li diuen que deixi el teatre. M'hi he sentit molt reflectida", assenyala Jiménez. A l'altra banda de la balança hi ha en Xavier, pare de família amb un nivell adquisitiu alt. "S'adona que està vivint a través dels altres i es pregunta què el fa realment feliç", explica Xavi Navarro, que encarna el personatge.

Una connexió especial

Tots dos viuran el seu viatge particular quan s'adonin que han trobat una persona que els desmunta els seus valors, però amb qui tenen una connexió especial. "Connecten en un moment en què tots dos estan molt vulnerables i allà hi neix alguna cosa nova. Estem molt atabalats amb els telèfons mòbils, queden pocs espais per poder connectar amb els altres relaxadament", assenyala Erra. L'espectacle planteja als protagonistes com gestionar aquesta connexió i com definir-la una vegada s'ha creat i no desapareix.

En aquesta travessa d'amor els acompanyaran Andrea Mir i Albert Solà, els músics de l'espectacle, que toquen a l'escena instruments com el piano, la guitarra i l'harmònica. "Són dos artistes creadors amb un projecte musical propi. No són en un fossat, sinó que s'integren a l'obra de teatre a través dels personatges dels veïns", assenyala el director del Teatre Condal, Daniel Anglès. Miquel Tejada s'ha encarregat de compondre la banda sonora del muntatge que, segons Anglès, "està plena de hits que escoltaries a l'Spotify".

stats