Música

De Beethoven als videojocs amb l’Orquestra Simfònica del Vallès

El cicle de la formació vallesana al Palau de la Música inclou dinou concerts

2 min
L'Orquestra Simfonica del Vallès al Palau de la Música.

BarcelonaSílvia Pérez Cruz, Marta Mathéu, Carles Pachón, Emma Vilarasau, Vespres d’Arnadí, Anastasia Kobekina i Marco Mezquida són alguns dels convidats a la 28a temporada Simfònics al Palau de la Música, el cicle de l’Orquestra Simfònica de Vallès (OSV). Tot plegat, una vintena de concerts amb programes que ofereixen “innovació en formats i continguts”, tal com diu Joaquim Uriach, president de la Fundació Orfeó Català Palau de la Música Catalana. Hi ha gran repertori simfònic, com el del concert inaugural d'aquest dissabte, 23 de setembre, a les 18.30 h, amb la Setena de Beethoven i la núm. 1 de Prokófiev, sota la batuta d’Andrés Salado. “La música de Beethoven està molt lligada a l’OSV”, diu el president de l’orquestra, Jordi Cos. Per això és present en dos programes més: el del 3 de febrer, amb la Pastoral, i el del 6 i el 7 abril, amb la Novena. En aquest últim s’hi estrenarà Oda a la fortalesa, d’Elisenda Fàbregas, la compositora convidada de la temporada del Palau de la Música. “És una composició lírica de 12 o 13 minuts, amb un primer moviment més dramàtic, a l’estil de Beethoven, amb molt caràcter. És una obra positiva, triomfant, com el Cant de joia de Schiller des del punt de vista d’una dona”, informa Fàbregas.

També hi haurà un programa dedicat a Fanny i Felix Mendelssohn el 7 i el 10 d’octubre amb un notable desplegament de talent vocal: les sopranos Marta Mathéu i Elena Copons i el tenor David Alegret. I atenció al tenor Carles Pachón, “una de les millors veus que ha donat el país”, segons el director titular de l’OSV, Xavier Puig. Pachón interpretarà una selecció de cançons de Mahler el 25 de maig. 

Emma Vilarasau i Chopin

Entre els concerts especials, per format o contingut, característics de l’OSV destaquen el de Sílvia Pérez Cruz i la concertino Marta Cardona compost per tangos i milongues de Carlos Gardel i Ástor Piazzolla (20 de gener), i una proposta a partir del Concert per a piano núm. 2 de Chopin en què l’actriu Emma Vilarasau posarà veu a la relació epistolar entre George Sand i el pianista polonès (2 de març). A més a més, hi haurà una Passió segons sant Joan de Bach amb dramatúrgia de Sergi Belbel (23 de març).

Com és habitual, la música de pel·lícules tindrà presència amb un programa dedicat a John Williams i un altre a Nino Rotta i Ennio Morricone. I la gran novetat serà, el 20 d'abril, un concert simfònic sobre la música dels videojocs dirigit per Adrián Ronda i amb una selecció de bandes sonores de jocs com The last of us, Final fantasy i Street fighter, entre d’altres. “És un concert que us canviarà la idea sobre la música de videojocs”, avança Ronda.

La programació de la temporada 2023-24 de Simfònics al Palau es completa, entre d'altres, amb la sarsuela Doña Francisquita, d'Amadeu Vives; l'òpera Turandot, de Puccini; Porgy and Bess, de George Gershwin, amb l'OSV i el trio de Marco Mezquida, i Música aquàtica i Música per als reials focs d'artifici, de Händel, a càrrec de Vespres d'Arnadí, sota la direcció de Dani Espasa.

stats