Música
Cultura Música 29/12/2023

Cap d’Any a cop de vals, a Viena i a Barcelona

El Palau de la Música, L’Auditori i el Teatre Coliseum també acullen concerts per rebre el 2024

3 min
Christian Thielemann i la Filharmònica de Viena en un assaig del Concert de Cap d'Any de 2024.

BarcelonaLa Sala Daurada del Musikverein de la capital austríaca acollirà dilluns a les 11.15 h una nova edició del Concert de Cap d’Any de la Filharmònica de Viena, que es podrà seguir en directe per televisió a La 1 de TVE amb comentaris del periodista Martín Llade. La batuta la durà l’alemany Christian Thielemann, que ja el va dirigir el 2019, i en el repertori s’inclou per primera vegada una obra d’Anton Bruckner (la quadrilla, WAB 121), que servirà per homenatjar el compositor austríac en el bicentenari del seu naixement. Bruckner també serà el protagonista de la peça audiovisual que es podrà veure per televisió durant la pausa del concert.

Com és habitual, la família Strauss mana en el programa, però aquesta serà amb més presència de peces de Johann fill (7, inclosa Al bell Danubi blau), que dels seus germans Eduard (2) i Josef (1); l’any passat el dominador va ser Josef. I no hi faltarà la culminació amb la Marxa Radetzky del patriarca Johann Strauss. “És un brollador inesgotable”, va dir dijous Thielemann sobre l’obra de la família Strauss. També s’interpretaran composicions de Karl Komzák. Josef Hellmesberger fill, Carl Michael Ziehrer i Hans Christian Lumbye. 

Un assaig de Christian Thielemann i la Filharmònica de Viena per al Concert de Cap d'Any de 2024.

Concert només de compositores

Atès que en 84 edicions del concert de Cap d’Any no s’ha interpretat cap composició d’una dona, la periodista Irene Suchy n’impulsa un només amb valsos i polques de compositores; n’hi ha de contemporànies dels Strauss, com ara Constanze Geiger, Josephine Weinlich-Amma i Clara Schumann, i d’altres actuals com Johanna Doderer. La primera edició serà en format de cambra sota la direcció d’Ursula Erhart-Schwertmann a l’Ehrbar Saal de Viena, el mateix 1 de gener a les 17 h.

La Simfònica del Vallès al Palau de la Música i la Banda a L'Auditori

La tradició vienesa del Concert de Cap d’Any, instaurada el 1939 pel règim nazi, ha superat les ombres d’aquella fundació i s’ha consolidat com un esdeveniment seguit per audiències televisives milionàries que l’han incorporat a la quotidianitat del primer dia de l’any. Amb els anys, aquest concert de la Filharmònica de Viena ha generat rèpliques arreu del món. A Barcelona l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) fa un Concert de Cap d'Any al Palau de la Música des del 2021, que aquesta vegada es multiplica: n’hi haurà el 31 de desembre (12 h) i els dies 1, 2, 3 i 6 de gener; els de l’1 i el 6 a les 21 h i els altres dos a les 18 h. Aquest any l’OSV la dirigirà Isabel Rubio, titular de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines. “La tria respon a les ganes que teníem de contradir el president de la Filharmònica de Viena, que va dir que les dones no estan preparades per dirigir el concert de Cap d’Any”, explica Jordi Cos, president de l’OSV. Efectivament, Daniel Froschauer, va afirmar l’any passat que una dona podrà dirigir el concert “quan arribi el moment”: “Cal que sigui una artista consagrada quan es faci càrrec d’aquest concert tan cèlebre i tradicional, i amb molta experiència amb la nostra orquestra. Quan ja tenim una relació d’uns deu anys és quan normalment els convidem al concert”, va dir el president de la Filharmònica de Viena.

La Banda Municipal de Barcelona també proposa un Concert d’Any Nou a L’Auditori el 31 de desembre a les 19 h. El dirigirà Salvador Brotons, i el programa inclou peces de Johann Strauss fill, l’obertura Matí, tarda i nit a Viena de Franz von Suppé, la suite del ballet Gayaneh d’Aram Khatxaturian, Gaïa d’Anthony Girard i Jubilus! de Jan Van der Roost.

El Philharmonic Ensemble vienès al Teatre Coliseum

Alguns músics de la Filharmònica de Viena seran a Barcelona el 2 de gener amb el Philharmonic Ensemble, que per primera vegada farà un concert de Cap d’Any al Teatre Coliseum (19.30 h), també al voltant del repertori dels Strauss, a més de la Dansa hongaresa núm. 1 de Brahms, i la Variació del ball Pizzicati del ballet Sylvia de Delibes. El Philharmonic Ensemble, creat pel violinista Shkëlzen Doli, és una formació de cambra, “un format molt adient per a aquest repertori”, tal com diu Labinot Elshani, fundador de la promotora Hispania Conciertos, que és la responsable del concert al Coliseum i del de l’endemà a l’Auditori Nacional de Madrid. “Moltes d’aquestes obres es van compondre per a orquestra de cambra”, recorda Elshani.

Hispania havia organitzat concerts de Cap d’Any des del 2021 a Madrid, i també un a la Corunya el 2023. A més de Shkëlzen Doli, hi participaran altres músics de la Filharmònica com Holger Tautscher-Groh (violí), Sebastian Bru (violoncel), Walter Auer (flauta), Clemens Horak (oboè), Lars Michael Stransky (trompa), Jan Jankovic (trompa), Gregor Hinterreiter (clarinet), Stepan Turnovsky (fagot), Klaus Zauner (percussió), Filip Waldmann (contrabaix) i Hans Peter Schuh (trompeta). Alguns d’ells seran a Viena el dia 1.

stats