Música
Cultura  /  Música 02/07/2022

El Festival Jordi Savall comença a Montblanc amb un clam per la pau i el diàleg entre cultures

"Per combatre els efectes de la guerra hem d'aportar optimisme i esperança, i la música és el millor camí", diu el mestre

ARA
2 min
Jordi Savall aquest divendres a Montblanc.

BarcelonaLa segona edició del Festival Jordi Savall ha arrencat aquest divendres a Montblanc amb el concert El Codex de Las Huelgas, dirigit pel mestre i interpretat per la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI. El festival , que se celebrarà fins al 15 d'agost, ha organitzat en total quinze concerts que també es faran al monestir de Santa Maria de Poblet i al de Santes Creus. Les actuacions aniran a càrrec dels conjunts musicals de Savall i de grups emergents i joves. "Per combatre els efectes de la guerra hem d'aportar optimisme i esperança, i la música és el millor camí", ha dit Savall a l'ACN a Montblanc.

"El mestre Savall ha escollit els programes, que estan plantejats per elaborar un diàleg entre la música i la història o entre els edificis i el so. En el cas d'aquest divendres donem veu a la història a través d'aquests programes musicals que ens porten a la música medieval", ha indicat el coordinador del festival, Martí Santcliment.

Savall ha afirmat que "justament en aquests moments de guerra" és necessari aportar optimisme i esperança per "combatre els efectes" dels conflictes armats. "La música sempre ens aporta l'emoció, la bellesa, i ens reconforta; per tant, omplir aquests llocs tan bells de música és un acte de fe i de reivindicació del poder de la música i de la cultura", ha defensat. En la mateixa línia s'ha posicionat Santcliment, que ha destacat que la música és una de les principals eines per al diàleg intercultural.

"La pau és aquell anhel compartit de tota la humanitat amb el qual s'arriba a través del diàleg, l'escolta, la cura, l'amor, i la música és una eina capaç de promoure justament aquests valors", ha dit. Segons el coordinador, aquest any el festival vol posar el focus en la guerra d'Ucraïna però també en altres conflictes, com ara el del Sudan, el del Sàhara Occidental o el del Pròxim Orient. "El festival és un clam al diàleg entre les cultures, entre el nord, el sud, l'est i oest, i per això hi hem inclòs concerts de diferents tradicions culturals i musicals", ha dit Santcliment.

stats