Música

L'increïble invent d'un dispositiu que 'silencia' el reggaeton

Roni Bandini crea el Reggaeton-Be-Gone, fart de la música que posa el veí a primera hora del matí

Toni Solomando
2 min
Dispositiu Reggaeton-Be-gone.

BarcelonaL'argentí Roni Bandini es descriu com a emprenedor tecnològic, programador, escriptor i músic. Ha programat des de ben petit i està graduat en enginyeria informàtica a la Universitat Nacional de La Matanza, a San Justo (Argentina). Ha inventat màquines com una joguina Furby que parla com l'escriptor Jorge Luis Borges, una rentadora que calcula la cotització del dòlar blue (el dòlar que es compra al mercat negre argentí) o un dispositiu que ajuda a llegir la novel·la Rayuela de Julio Cortázar. Però ha estat la seva última creació, la Reggaeton-Be-Gone, la que li ha donat fama i visibilitat a les xarxes socials arreu del món.

Segons Bandini, la Reggaeton-Be-Gone va sorgir arran d'un petit problema de convivència. Un veí de l'edifici del costat, però que comparteix paret amb el de Bandini, que posava música, concretament reggaeton a uns nivells de volum molt alts a partir de les nou del matí. Cansat de viure això tots els dies, va començar a crear el dispositiu amb un ordinador monoplaca anomenat Raspberry Pi, que té com a objectiu estimular l'ensenyament de les ciències de la computació a les escoles. Una vegada va tenir el dispositiu a mà, va començar l'estudi publicant pas a pas totes les fases d'aquesta creació al web bandini.medium.com i a les seves xarxes socials.

La màquina funciona a través de Bluetooth i intel·ligència artificial. Mitjançant un sistema de reconeixement d'àudio que identifica el so característic del reggaeton, analitza la freqüència del volum de la música, detecta quina és, es connecta amb el Bluetooth i aconsegueix interferir el senyal per fer impossible escoltar-la còmodament a l'altaveu pròxim. Així, l'argentí diu que va aconseguir que el veí canviés la zona d'on posava l'altaveu per escoltar la música i no el molestés més.

"No tinc res en contra del reggaeton"

A les xarxes socials molts usuaris el considera un "heroi" i un "geni" per haver aconseguit boicotejar el reggaeton. I n'hi ha que li demanen la comercialització del producte. No obstant això, en una entrevista concedida a la CNN d'Argentina, Bandini ho deixa clar: "No tinc res en contra del reggaeton, això només va sorgir d'una situació particular". "Soc músic i entenc que a la gent li agradi aquesta música festiva, però hi ha horaris més adequats per escoltar-la", afegeix.

Tot i que el Reggaeton-Be-Gone sembla una eina amb una solució temptadora per aquells que volen deixar d'escoltar el reggaeton dels seus veïns i veïnes, encara existeixen solucions més pacífiques i legals, com anar directament i de manera amable a demanar al teu veí o veïna que abaixi el volum de la música.

stats