Música

Mor Burt Bacharach, gran orfebre de la música pop, als 94 anys

El nord-americà havia compost cançons tan conegudes com 'I say a little prayer', 'Raindrops keep fallin on my head' i 'The look of love'

3 min
Burt Bacharach

BarcelonaBurt Bacharach, mort als 94 anys –segons ha confirmat la seva agent, Tina Brausam–, ha estat un dels compositors nord-americans més populars dels anys 60 i 70. Entre les desenes de hits que va idear hi ha I say a little prayer –interpretat per Aretha Franklin–, I just don't know what to do with myself (Dusty Springfield), What's new pussycat (Tom Jones), Raindrops keep fallin' on my head (B.J. Thomas) i Magic moments (Perry Como).

Les seves melodies, tan sofisticades i barroques com addictives –són difícils d'oblidar– li van fer merèixer l'etiqueta de "Wagner de la música lounge". Nascut el 12 de maig del 1928 a Kansas, Bacharach va interessar-se pel món de la música arran de la seva fascinació pel jazz, tot i que va ser gràcies a la trobada amb el cantant Vic Damone a principis de la dècada dels 50, durant la temporada que va passar a Alemanya amb l'exèrcit americà, que es va endinsar en el pop.

Un tàndem excepcional

A partir de 1957, Bacharach va fer equip amb el lletrista Hal David (1921-2012). El primer número 1 del tàndem va ser The story of my life, cantada per Marty Robbins. De seguida en va arribar un altre, Magic moments, que va popularitzar Perry Como (i que conté una de les melodies xiulades més reconeixibles del pop de la segona meitat del segle XX). Entre les cançons que van escriure per a Dionne Warwick hi ha Walk on by, Alfie i I'll never fall in love again. La intèrpret en va vendre més de 12 milions d'exemplars. Vint-i-dues d'aquestes composicions van entrar al top 40 de l'època.

En paral·lel a les col·laboracions amb Warwick, Bacharach i David van compondre un centenar de cançons més, entre les quals hi ha The look of love, interpretada per Dusty Springfield i tema principal de la pel·lícula Casino Royale (1967); This guy's in love with you, que van popularitzar Herb Alpert & The Tijuana Brass, i What the world needs now is love, per a Jackie DeShannon. Les composicions del tàndem, cants desacomplexats i sovint naïfs a l'amor, es van guanyar milions d'adeptes durant anys de confrontació social i política per qüestions com el moviment afroamericà pels drets civils, les protestes contra la guerra del Vietnam i una nova onada feminista.

Renéixer amb Elvis Costello

El talent de Bacharach va brillar més enllà de les col·laboracions amb Hal David. Va provar sort com a solista –amb discos com Hit Maker! (1965)–, va escriure nombroses bandes sonores –com la de Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)– i va continuar fabricant hits, entre els quals hi ha Arthur's theme (best you can do) –cantat per Christopher Cross–, Making love (Roberta Flack) i Heartlight (Neil Diamond).

El quart dels sis premis Grammy que va guanyar va ser per a I still have that other girl, del disc que va publicar juntament amb Elvis Costello el 1998, Painted from memory, i que va rellançar la seva carrera després d'uns anys de parèntesi gràcies a cançons com Toledo, In the darkest place i This house is empty now. El recopilatori The look of love (2001), que reuneix una cinquantena de les seves composicions més famoses, va aconseguir revaloritzar el seu llegat i connectar amb noves generacions. El van versionar, entre altres, els White Stripes (I just don't know what to do with myself) i Oasis (This guy's in love with you), i va compondre tot un disc per a Ronan Keating (When Ronan met Burt, 2011). Més recentment va gravar una desena de cançons amb Daniel Tashian i encara va estrenar un últim musical a Broadway, Some lovers, el 2021. Bacharach ha mort pocs dies després de l'anunci d'una capsa de quatre discos que recull tota la feina musical feta amb Elvis Costello des de fa 25 anys.

CINC CANÇONS IMPRESCINDIBLES DE BACHARACH

1.

'I say a little prayer'

Composada el 1967 per a Dionne Warwick, va ser versionada posteriorment amb molt d’èxit per Aretha Franklin.

2.

'Raindrops keep fallin' on my head'

Va ser B.J.Thomas qui va interpretar aquesta cançó. Va merèixer un Òscar el 1969.

3.

'Walk on by'

Creada també per a Dionne Warwick, aquesta sofisticada cançó ha estat versionada també per Isaac Hayes, Cyndi Lauper i Mina. 

4.

'Baby it's you'

Les Shirelles primer i els Beatles més endavant van popularitzar aquesta cançó de 1961 composta pel tàndem format Bacharach i David.

5.

'The look of love'

L’han interpretat, entre altres, Dusty Springfield, Stan Getz i Diana Krall.

stats