Música
Cultura Música 02/04/2023

Mor el músic Ryuichi Sakamoto, compositor de 'L'últim emperador'

Pioner de l'electrònica japonesa i compositor de l'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona, havia actuat en festivals com el Sónar i el Festival de Jazz

3 min
Ryūichi Sakamoto en una imatge d'arxiu del 2018

Barcelona"Vull seguir component fins a l'últim moment, com van fer Bach i Debussy", va dir el reputat músic japonès Ryuichi Sakamoto a l'anunciar, el juny passat, que patia un càncer en estat avançat que li donaria poc temps de marge. Finalment, el 28 de març van sonar les últimes notes de la seva prolífica vida, segons han comunicat aquest diumenge a través de Twitter. El cèlebre músic, compositor i actor, mestre de l'experimentació i pioner de l'electrònica japonesa, que va conèixer l'èxit amb la Yellow Magic Orchestra i té un Oscar per L'últim emperador de Bernardo Bertolucci (1987), ha mort als 71 anys.

Sakamoto va néixer el 1952 a Nakano, fill d'un pare editor que havia treballat amb autors japonesos com el Nobel Kenzaburo Oe. El seu talent va ser precoç: des dels 10 anys va viure per la música. De formació clàssica, des que va entrar a la universitat a Kyoto el seu camí va estar marcat per la recerca musical. Amant dels Beatles i de la música tradicional japonesa, declarava que el seu "heroi" era Claude Debussy i, amb aquesta influència, va caminar cap al minimalisme i la música electrònica. "La música asiàtica va influir fortament en Debussy i Debussy m'ha influït a mi, així que la música roda món i torna, en un cercle perfecte", havia dit en una entrevista el 2010. Als teclats de la Yellow Magic Orchestra, que va cofundar el 1978 amb Haruomi Hosono i Yukihiro Takahashi, van assolir la fama i amb les seves innovacions amb el sintetitzador van tenir un paper cabdal en el desenvolupament dels gèneres de l'electrònica, el techno, el house i el hip-hop.

Sakamoto haurà estat un dels creadors japonesos més internacionals, amb una obra vasta i complexa, que va des de l'experimentació més sofisticada fins a projectes de masses, si bé la seva popularitat mai ha igualat el seu prestigi. "Per mi no hi ha diferències de gènere, ni de categoria. La música és música", deia. L'artista s'esforçava per desafiar les convencions musicals. "Quan escric partitures, el que em surt està limitat per les formes de la composició occidental que vaig aprendre quan era adolescent. Però sempre les he volgut trencar, trencar la paret o els límits dins els quals estic atrapat. A vegades fer servir l'electrònica o barrejar-ho amb un so electrònic pot ajudar a trencar aquesta paret", havia explicat en una entrevista.

"M'agrada explorar territoris desconeguts", afirmava abans d'actuar a Barcelona, al festival Sónar, ell al piano i al seu costat l'artista audiovisual Alva Noto, amb qui va col·laborar durant més d'una dècada. El mateix 2011 també va passar pel Festival de Jazz. El 1992 va compondre la peça simfònica d'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona.

L'èxit al cinema

Una de les seves facetes més populars va ser la composició de bandes sonores. Va escriure la música de la pel·lícula Bon Nadal, Mr. Lawrence (1983), i hi va fer d'actor al costat de David Bowie. El 1988 guanyaria l'Oscar, un Grammy i un Globus d'Or per L'últim emperador, segurament la seva obra més celebrada. També va compondre la música de Tacones lejanos (1991) i El renascut (2015). I va arribar a fer música per a un videojoc: Seven Samurai 20XX.

Sakamoto era un conegut activista mediambiental al Japó, que es declarava contrari a l'energia nuclear, en especial després de l'accident de Fukushima. El 1994 va haver d'aturar la seva carrera per un càncer de gola del qual es va recuperar. El 2021 va ser un càncer colorectal, amb pitjor diagnòstic. El japonès va oferir el seu últim concert en directe, televisat, el desembre del 2022. Com que no podia fer un recital d'una hora, el va editar tema per tema i el va presentar tot seguit. Aquest serà el seu últim i dotzè disc, titulat 12, que s'ha publicat aquest gener. "Va viure amb la música fins al final", ha dit la seva agència, que ha volgut compartir una de les seves frases predilectes, d'Hipòcrates: "Ars longa, vita brevis". El seu llegat, en efecte, perdurarà.

stats