Obituari
Cultura Música 11/04/2023

Mor Víctor Jou, fundador de la sala Zeleste

Va ser l'impulsor d'un dels locals emblemàtics de la música a Barcelona i director del primer Mercat de Música Viva de Vic

2 min
Victor Jou al canet Rock en una imatge històrica

BarcelonaVíctor Jou, fundador de la sala Zeleste de Barcelona, va morir dilluns a Figueres, segons ha informat aquest dimarts la revista Enderrock, que cita fonts familiars. Feia uns mesos que estava ingressat a l'hospital a causa de diverses complicacions de salut.

Victor Jou fotografiat a Zeleste, en una imatge de l'arxiu del fotògraf especialitzat en música, Francesc Fàbregas

Nascut a Barcelona el 1939, Víctor Jou era aparellador i treballava al Col·legi d'Arquitectes de Barcelona quan el 1973 va impulsar la creació de la sala Zeleste al carrer Argenteria, a tocar de la basílica de Santa Maria del Mar, on hi havia hagut la sastreria Brunet, i, a partir del 1916, el magatzem de teixits d’en Modest Amar. El local, que es va inaugurar el 10 de maig del 1973, de seguida va esdevenir l'epicentre de l'anomenada escena laietana, que aplegava músics de jazz, de rock i de cançó. Zeleste, de fet, va ser punt de trobada i escenari per a l'Orquestra Plateria, la Companyia Elèctrica Dharma, Gato Pérez, Pau Riba, Sisa, l'Orquestra Mirasol i Carles Flavià, entre molts d'altres. Jou era un gran aficionat al jazz, un estil que també va tenir el seu espai a Zeleste, amb nits memorables protagonitzades per Stan Getz, Gerry Mulligan, Bill Evans o Tete Montoliu.

Als anys 80 la sala va acollir, sovint amb sorprenent harmonia, concert de bandes de les diferents tribus urbanes del moment: mods, punks, rockers... El canvi generacional va dur a Zeleste grups locals com Brighton 64, Los Negativos, Desechables, Loquillo y los Trogloditas i El Último de la Fila, però també internacionals com Dr. Feelgood. La història del local del carrer Argenteria va acabar el 1986, i Jou va traslladar Zeleste del Born al Poblenou, concretament al carrer Almogàvers. Allà va néixer un Zeleste amb dues sales per on van passar una infinitat d'artistes internacionals de tota mena: Paul McCartney, Poison Idea, Khaled, Nick Cave, PJ Harvey, Ramones, Napalm Death... El projecte va acabar el 2000, quan la sala es va transformar en Razzmatazz, el nom amb el qual continua avui. A més de Zeleste, Víctor Jou també va participar en l'organització del Canet Rock dels anys 70 i va ser el primer director del Mercat de Música Viva de Vic, del 1989 al 1992.

stats