Música
Cultura Música 13/06/2022

L'hiperorgue del Sónar toca arpegis impossibles al Palau Güell

El festival ha adaptat l'instrument, que sonarà ininterrompudament de dimecres a diumenge

2 min

BarcelonaCom sonaria la banda sonora d'aquest dilluns en funció del nivell de contaminació a Barcelona? I de les temperatures? L'orgue del Palau Güell ja pot crear música en funció de variables numèriques i, a més, pot interpretar-la tot sol. L'instrument, construït per Aquilino Amezua a finals del segle XIX i reformat per Albert Blancafort després que quedés en molt mal estat durant la Guerra Civil, s'ha convertit en un hiperorgue capaç de tocar arpegis i grups de fins a 80 notes alhora, dos exercicis impossibles per als dits humans. "Cada període de la història té un tipus d'orgue diferent. Quin és el de la nostra època? L'orgue expandit", afirma Blancafort. L'Hyperorgan, tal com l'han batejat, és una iniciativa del Sónar en col·laboració amb Blancafort, els artistes berlinesos gamut inc i el tecnòleg Santi Vilanova, que s'han encarregat de crear la instal·lació electrònica perquè l'instrument soni sense organista.

El secret de la innovació és una placa midi que connecta l'òrgan amb un ordinador. "El converteix en un instrument interactiu que dona possibilitats molt interessants als creadors, com per exemple que es connecti a internet i el pugui tocar algú des d'Austràlia. També es pot enllaçar amb sensors que el facin sonar en funció d'accions determinades", explica Vilanova. A més, a través d'uns electroimants intel·ligents sota els tubs es pot fer reverberar els tubs d'una manera diferent de la coneguda fins ara.

Inicialment l'orgue estava pensat perquè el toquessin les filles d'Eusebi Güell, que havien anat a aprendre'n a Versalles. Gaudí va imaginar el saló central del Palau Güell amb la idea que hi sonaria música, i per això va construir-hi una cúpula a mida que "fa viatjar el so de forma horitzontal de dalt cap a baix", diu Blancafort. Des d'aquest dimecres i fins diumenge, l'orgue sonarà ininterrompudament i de manera automàtica des de les deu del matí fins a les vuit del vespre. El públic podrà escoltar-lo en unes gandules col·locades al saló central del Palau Güell.

Albert Blancafort davant de l'orgue del Palau Güell.

Un hiperorgue pioner del sud d'Europa

L'hiperorgue del Palau Güell és el primer que es podrà escoltar al nostre país, amb una peça de gamut inc creada específicament per a l'ocasió. Amb aquesta expansió de l'instrument, el Sónar espera que es desvinculi del context més eclesiàstic i entri a formar part de "les grans audiències" i "el relat de la ciutat", subratlla el codirector del festival, Ricard Robles. Una altra de les possibilitats és impulsar concerts amb diferents orgues en diferents punts del planeta.

El concepte d'hiperorgue ha nascut al centre d'Europa, sobretot a Alemanya, als Països Baixos i a Suècia. "Estem molt contents de representar el sud d'Europa amb l'hiperorgue del Palau Güell i poder entrar en contacte així amb aquesta comunitat", diu Blancafort. La transformació de l'instrument també busca acostar la tecnologia al gran públic i "trencar amb el tabú que és una caixa negra que ningú entén", assenyala la comissària del Sónar+D, Antònia Folguera.

stats