Plans nadalencs
Cultura 22/12/2023

Què fer per Nadal en família? 26 propostes culturals (algunes gratuïtes)

Espectacles de teatre, dansa i circ, experiències immersives i llums per a públic de totes les edats

7 min
Activitats Nadal.

BarcelonaS'acosten més de dues setmanes sense escola, amb les criatures a casa i amb moltes ganes que arribi Nadal. Més enllà dels tradicionals Pastorets, els patges reials i les fires de Santa Llúcia, els municipis catalans s'han omplert de propostes per esprémer al màxim la màgia d'aquestes dates. N'hem seleccionat 26:

Espectacles de carrer

1.
Una taula

Agrupación Señor Serrano

Fins al 29 de desembre a la plaça Catalunya

Entrada gratuïta

Una taula

Diuen que no hi ha Nadal sense escudella, torrons i una taula amb la família al voltant. La companyia Agrupación Señor Serrano s'apropia precisament d'aquest element per imaginar un àpat de Nadal fora de convencions i estereotips. Música en directe, acrobàcia i teatre es fusionen en aquesta proposta escènica plena de sorpreses i amb aires de nostàlgia que captivarà grans i petits. El muntatge forma part del Festival de Nadal organitzat per l'Ajuntament de Barcelona, que també compta amb actuacions de Miqui Puig, la companyia de circ Eia, Alba Armengou Quintet i The Gramophone Allstars Big Band.

2.
La família del Rei Baltasar

Roseland Musical

Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova

28, 29 i 30 de desembre

Entrada gratuïta

Roseland Musical

La companyia de dansa Roseland viatja fins al poble originari del rei Baltasar amb un espectacle de titelles de gran format que combina la llum, el foc i el moviment. Es tracta d'una proposta de mitja hora de durada, d'entrada gratuïta i pensada per a totes les edats. A banda d'aquest muntatge, Nou Barris també acollirà com cada any les haimes reials amb els patges, la fàbrica de caramels i regals, les fades de la son, el carbó i tot el que necessitaran els Reis d'Orient per a la nit màgica.

3.
Els llums de Sant Pau

Recinte Modernista de Sant Pau

Fins al 14 de gener

Entre 12 i 15 euros

Una de les projeccions de l'espectacle

Tot just fa tres anys que el Recinte Modernista de Sant Pau acull l'espectacle lumínic per Nadal, però la cita ja s'ha convertit en una de les més exitoses de les festes. Aquest any hi ha un arbre de Nadal de 16 metres, amb més de 50.000 punts de llum que es mouran al ritme de la música, un tió gegant i un tren màgic de 20 metres. A més, el recinte ha incorporat aquest any una pista de gel.

4.
Mar de llums

Museu Marítim

Fins al 8 de gener

12 i 14 euros

Mar de Llums

Si busqueu experiències amb llums de Nadal també podeu visitar el Museu Marítim, en què fins al 8 de gener hi ha instal·lat l'itinerari artístic Mar de Llums. Els visitants podran gaudir d'un recorregut de música i llums des del jardí del museu fins als jardins del Baluard.

5.
Anatema

Sónar

Plaça Universitat

Fins al 29 de desembre

Entrada gratuïta

El Sónar celebra el Nadal a la plaça Universitat.

El festival Sónar celebra el Nadal des de plaça Universitat, on hi ha ubicat Analema, una obra interactiva inspirada en el solstici d'hivern i que esta disponible fins al 29 de desembre. Qui hi passi per davant podrà il·luminar l’skyline de Barcelona amb la seva presència mentre sona la música: s'ofereixen 12 composicions en 12 tonalitats creades per Tarta Relena que es canten en diferents llengües.

6.
Origen

Natura Encesa

Fins al 21 de gener

Jardins Torre Girona de Pedralbes

Entre 16 i 18,50 euros

Un dels animals de l'espectacle Natura Encesa

Natura Encesa ha tornat als jardins Torre Girona de Pedralbes i ho ha fet, un any més, amb polèmica. La proposta d'aquesta edició es titula Origen i explica com es creen els éssers vius a partir de la micologia. Els veïns han denunciat un cop més el xou pels danys mediambientals que provoca a l'entorn.

7.
El bosc dels somnis

Sant Boi de Llobregat

Del 21 al 31 de desembre

10 euros

El bosc dels somnis

La Masia de Can Julià de Sant Boi de Llobregat s'ha transformat en un espai màgic amb una vintena de personatges que faran viatjar els seus visitants a un univers de somnis. L'oficina de correu nadalenc, la cuina de llaminadures, el planetari de les il·lusions i la fàbrica de joguines són alguns dels racons d'aquest lloc màgic pensat per gaudir en família i amb infants de totes les edats.

8.
Bosc encantat

Torre Lluc de Gavà

Fins al 6 de gener

Entrada gratuïta

Bosc encantat de Gavà

Entre els boscos catalans que s'han omplert de màgia per Nadal també destaca el de Gavà: el seu creador és Jonathan Armengol, que és indvident i que ha treballat perquè aquest espai sigui inclusiu. El bosc de Gavà juga amb les tonalitats de colors i els efectes lumínics, que van variant en funció dels diferents personatges que els visitants s'aniran trobant.

Espectacles de sala

9.
Glatir

Circ d'Hivern

Ateneu Popular 9 Barris

Fins al 21 de gener

Entre 6 i 12 euros

Glatir

Quin lloc ocupa la tradició a la societat actual? Què venerem ara? S'ho pregunten Magda Puig i Oriol Escursell, directors de Glatir, la nova proposta de circ de l'Ateneu Popular 9 Barris. L'espectacle connecta les tradicions catalanes, balears i valencianes a través de tècniques com el trapezi Washington, la perxa xinesa, el verticalisme i l'acrodansa per fer un homenatge al folklore i, alhora, aproximar-s'hi des d'una mirada crítica sense deixar de banda el present.

10.
Kirko

Circ Històric Raluy

Port Vell

Fins a l'11 de febrer

Entre 28 i 9 euros

Kirko

La família Raluy torna a posar-se nostàlgica amb Kirko, un espectacle que ressegueix el passat del circ fins a l'època romana per vincular-lo després amb el present. En aquest nou muntatge, que s'ha pogut veure arreu de Catalunya, hi participen artistes com els germans Marton, equilibristes, i el trio Barbara, especialistes en barra russa. Kirko també dona protagonisme al clown amb el pallasso italià Davis Vasallo.

11.
Bajau

Ponten Pie

Teatre Nacional de Catalunya

Fins al 30 de desembre

Entre 8 i 10 euros

Bajau

Què passaria si els humans poguéssim submergir-nos a molta profunditat sota l'aigua, sense la necessitat de sortir a la superfície a respirar? La companyia Ponten Pie, amb més de 15 anys de trajectòria, imagina aquest escenari i construeix una història hipnòtica feta de teatre de text i gestual en què l'aigua, i com la humanitat s'hi relaciona, és la principal protagonista.

12.
Un conte de Nadal i la sra Scrooge

Teatre Romea

Fins al 30 de desembre

12 euros

El conte de Nadal i la sra Scrooge

El tradicional conte de Charles Dickens pren aquí una altra dimensió amb la senyora Scrooge, que canvia de gènere però manté l'essència de la història. Terrible i entranyable a la vegada, aquest personatge és el fil conductor d'un espectacle amb actuacions musicals en directe, sorpreses inesperades i la família com a pilar central. A un dels altres teatres del grup, el Goya, també hi ha una proposta familiar: el muntatge de titelles El monstre de colors es pot veure fins al 31 de desembre.

13.
El viatge de Magui

L'Hospitalet de Llobregat

Fins al 7 de gener

Entrada gratuïta

Circ de Nadal de l'Hospitalet

Artistes professionals de llarga trajectòria i joves debutants s'uneixen en aquesta proposta de l'Hospitalet de Llobregat dirigida per Leandro Mendoza i amb el circ per a tots els públics com a punt de trobada. El viatge de Magui arrenca al naixement del riu Llobregat i portarà la protagonista fins a la desembocadura en una aventura onírica i plena d'esperança.

14.
Circ de Nadal de Girona

La Copa (La Devesa)

Del 25 al 30 de desembre

Entre 11 i 50 euros

Circ de Nadal de Girona

El Gran Circ de Nadal de Girona compleix 10 anys i, per celebrar-ho, per primera vegada ha ubicat una monumental carpa de circ a l'esplanada de La Copa. Per allà hi passaran artistes internacionals de prestigi de disciplines com el trapezi volant, les cintes aèries, el contorsionisme extrem i els malabars d'alta velocitat. Tot un desplegament circense per als que busquin emocions fortes sense parar.

Per a adolescents i joves

15.
Firmamento

La Veronal

Mercat de les Flors

Del 27 al 30 de desembre

Entre 10 i 20 euros

Firmamento

L'espectacle estrella de la programació nadalenca del Mercat de les Flors és Firmamento, de la prestigiosa companyia de dansa La Veronal. Es tracta d'una de les millors peces que han passat aquest any pels escenaris catalans i s'adreça a adolescents amb ganes d'endinsar-se en un univers de titelles hipnòtics i fascinants. En paral·lel, el Mercat de les Flors també ha programat Plàncton, d'Anna Rubio i Big Bouncers, i Tempo, de Toni Mira.

16.
Picasso, rey, monstruo y payaso

María Folguera i Rhum&Cia

Sala Beckett

Fins al 7 de gener

Entre 11 i 22 euros

Un moment de l'espectacle

Per commemorar el 50è aniversari de la mort de Picasso, la companyia Rhum&Cia ha decidit fer-ho amb la millor eina que tenen: l'humor. Aliats amb María Folguera, han construït un espectacle de clown que repassa les diferents facetes del pintor, sense esquivar alguns dels interrogants que va deixar la seva figura.

17.
Ai ai ai

Bruno Oro

La 9 del Bosque

Fins a l'11 de febrer

Entre 16 i 24 euros

Bruno Oro: “La mare em deia que no expliqués els regals de Reis a l’escola per pudor”

Fa un parell d'anys, Bruno Oro va convertir la sala 9 dels cinemes Bosque de Barcelona, en un escenari d'humor. Ara l'actor i imitador repeteix l'experiència amb un nou monòleg que torna a unir situacions absurdes i tecnologia. Ai ai ai imagina un clon de l'actor pensat per substituir-lo i que ell deixi d'estar cansat. Problema? A vegades les còpies són millor que els originals...

18.
Nada es imposible

El Mago Pop

Teatre Victòria

Fins al 18 de febrer

Entre 46 i 83 euros

Mago Pop

Després del seu pas per Broadway, Antonio Díaz torna a Barcelona amb el seu espectacle insígnia. Qui encara no l'hagi vist, descobrirà com el mag és capaç de volar, fer aparèixer i desaparèixer objectes de grans dimensions, viatjar en el temps i teletransportar persones. I qui ja ho hagi fet, podrà tornar a sorprendre's amb els trucs del mag, un dels més taquillers del món.

Musicals

19.
L'alegria que passa

Dagoll Dagom

Teatre Poliorama

Fins al 28 de gener

Entre 14,50 i 28 euros

Un moment de 'L'alegria que passa' al Teatre Poliorama

L'espectacle de comiat de Dagoll Dagom s'ha convertit en tot un èxit. Després de fer gira per Catalunya, ara torna al Poliorama i és l'oportunitat ideal per repescar-lo si us l'heu perdut. Recomanat a partir de 12 anys, el musical parteix del clàssic d'Àngel Guimerà però el trasllada al present amb una posada en escena innovadora i impactant.

20.
El petit príncep

La Perla 29

Paral·lel 62

Fins al 28 de gener

Entre 25 i 30 euros

'El petit príncep' amb le snoves projeccions

Impossible sortir d'El petit príncep sense cantar "com enyoro el meu asteroide" i "allà vaig aprendre que tot depèn de mi". Aquesta adaptació musical del clàssic d'Antoine de Saint-Exupéry captivarà grans i petits no només per la seva història, sinó també gràcies a una banda sonora sensacional, a una escenografia sorprenent feta a base de projeccions i a les fantàstiques interpretacions del seu repartiment. Aquest any celebren el 10è aniversari amb alguns canvis per fer-lo encara més atractiu.

21.
Oliver Twist - Christmas Story

Coco Comín

Teatre Cúpula Arenas

Fins al 7 de gener

Entre 17 i 41 euros

Oliver Twist

Cinc infants d'entre 10 i 15 anys protagonitzen aquesta versió del clàssic de Charles Dickens dirigida per Coco Comín. El musical, que es representa en català, relata la història d'Oliver Twist mitjançant números de dansa, acrobàcies i humor per apropar als espectadors el rerefons de la història, marcada per les diferències de classe i la importància de tenir una llar.

22.
Artaban

Cia. A Grup Vocal i Puça Espectacles

Sant Andreu Teatre

Fins al 4 de gener

10 euros

Artaban

Qui no ha tingut la panxa plena de nervis la nit de Reis? Els tres protagonistes d'aquest espectacle no se'ls aguanten i, per agafar el son, s'expliquen la història del quart Rei Mag. Es tracta d'Artaban, que es queda enrere en el llarg viatge perquè decideix ajudar la gent que troba pel camí.

23.
La historia interminable

Beon Entertainment

Teatre Apolo

Fins al 7 d'abril

Entre 59 i 99 euros

Un moment de 'La historia interminable'

Tant si sou fans de la novel·la de Michael Ende com si preferiu la versió cinematogràfica que se'n va fer després, aquesta adaptació teatral és per a vosaltres (i les criatures que tingueu al voltant). El musical de La historia interminable és una producció ambiciosa amb titelles de grans dimensions, música en directe i una escenografia que surt de l'escenari per transportar el públic fins al món de Fantasia.

Experiències immersives

24.
The Great Library of Tomorrow

Cinema Aribau

Entre 20 i 30 euros

Una espectadora de 'The library of tomorrow' a l'Aribau

L'antic Cinema Aribau és, aquestes festes, una porta virtual al festival de música electrònica Tomorrowland, característic per omplir-se cada any d'elements fantàstics que fan somiar els seus espectadors. En aquesta experiència immersiva els espectadors passen per quatre sales amb instal·lacions d'arts digitals en què podran descobrir les meravelles de la intel·ligència artificial, els videomappings i la tecnologia led. Malgrat que el festival de música en marca el contingut, es tracta d'una proposta per a totes les edats (a partir de 6 anys).

25.
Tutankamon

Ideal Centre d'Arts Digitals

Entre 14 i 18,50 euros

Una imatge de l'exposició de Tutankamon

Quan Howard Carter va descobrir la tomba de Tutankamon, què és el primer que va veure? Com era passejar-se per l'Antic Egipte dels faraons i els sarcòfags? L'Ideal permet transportar-s'hi virtualment amb una experiència immersiva plena de detalls, que permetrà als visitants endinsar-se en els feliços anys 20 i descobrir com era la Vall dels Reis el 1922, quan encara hi havia moltes tombes per desenterrar.

26.
Il·lusions

SX3

Port de Barcelona

Fins al 7 de gener

Entrada gratuïta

Il·lusions Sx3

L'univers del SX3 (l'antic Súper3) està en perill. Per salvar-lo, els visitants s'hauran de posar les ulleres de realitat virtual i complir la missió encomanada, que arrencarà en un garatge d'assaig i els portarà per diversos indrets fins a enfrontar-se a una intel·ligència artificial amb ganes de destruir-ho tot. El joc està obert a tothom, però els menors de 14 anys hauran d'anar acompanyats d'un adult.

stats