Cultura 11/02/2021

Nou manifest d'escriptors i periodistes a favor de la llibertat de Pablo Hasél

La Junta Electoral prohibeix la concentració convocada avui de suport al raper

2 min
El raper Pablo Hasél a l'exterior dels jutjats de Lleida el 8 de gener del 2020. SALVADOR MIRET / ACN

A poc més de 48 hores perquè el raper Pablo Hasél hagi d'entrar a la presó, se succeeixen noves mostres de suport. Un nou manifest s’ha afegit al que ja van publicar fa pocs dies més de 200 artistes. Aquesta vegada el subscriuen un centenar d’escriptors i periodistes i en el seu escrit recorden que “ningú hauria de ser condemnat penalment per tuitejar o cantar alguna cosa desagradable i escandalosa”. Almudena Grandes, Jordí Évole, Rosa María Calaf, Juan José Millás, Manuel Rivas, Maruja Torres, Ignacio Ramonet, representants de les revistes Mongolia i El Jueves, la Unió de Periodistes Valencians, així com guionistes i il·lustradors, sol·liciten la llibertat de Hasél, condemnat a nou mesos de presó per injúries a la monarquia i enaltiment del terrorisme. Els autors del manifest destaquen, entre altres coses, que els últims anys Espanya és un dels països que més artistes ha represaliat pel contingut de les seves cançons.

Prohibeixen la concentració

El manifest se suma, doncs, al que ja van firmar més de 200 artistes, entre els quals Pedro Almodóvar, Joan Manuel Serrat, Javier Bardem, Fernando Trueba i Vetusta Morla. Avui l'Acadèmia Catalana de la Música havia convocat una concentració a favor del músic, però la Junta Electoral de Barcelona l'ha prohibit perquè no ha estat formalitzada "amb l'anticipació mínima de deu dies". Davant d'aquesta decisió, l'entitat musical ha decidit canviar l'esdeveniment i ha anunciat que el farà a través d'internet. "Després de valorar les diferents opcions en front d'aquesta decisió de la Junta Electoral, i al marge d'aspectes administratius que han estat esgrimits com a excusa per denegar el permís, l'Acadèmia no renuncia a celebrar l'acte i el transforma en un acte online", ha explicitat en un comunicat. L’Acadèmia considera "paradoxal" que la Junta Electoral denegui el permís per celebrar una concentració "en favor de la llibertat d'expressió quan el que ha de garantir en període electoral és l'exercici de drets fonamentals d'expressió i participació ciutadana".

Ahir Hasél va fer una de seves intervencions públiques abans d’entrar a la presó. En una jornada antirepressiva que es va celebrar a la Universitat de Lleida, va assegurar que el govern espanyol està "nerviós" i per això aquesta setmana ha demanat despenalitzar casos com el seu. Segons Hasél, aquesta és una manera "oportunista" de desmobilitzar la solidaritat. Hasél també va reiterar que per "dignitat" no es presentarà a la presó pel seu compte, però tampoc posarà resistència quan la policia el vagi a detenir.

stats