Cultura 03/11/2013

Noves llibreries: més petites però més resistents

Neixen nous espais que comparteixen una oferta singular, especialitzada, dinàmica i pròxima al lector

Núria Juanico
6 min

BarcelonaContra tot pronòstic, les llibreries tornen a aixecar la persiana. Sigui per endinsar-se en el romanticisme bucòlic dels llibres, per donar resposta a certes mancances del sector o bé simplement per canalitzar la passió literària, neixen nous establiments amb models renovats i el repte de fer front a la crisi econòmica.

El discurs apocalíptic sobre la fi de les llibreries -amb el tancament d'establiments emblemàtics com la Robafaves i la Catalònia-, reforçat per la reiterada caiguda de les vendes dels últims anys -d'aproximadament un 25%-, no ha aconseguit desanimar un conjunt d'emprenedors disposats a adaptar-se i innovar perquè el negoci sobrevisqui. L'obertura de La Impossible a principis de juliol, com a resposta al tancament de Proa Espais, i l'èxit de la llibreria low cost Re-Read, que s'amplia amb un nou espai al barri de Gràcia, encomanen esperança al sector. "Treballo com a llibretera des dels 13 anys i sempre he sentit queixes recurrents sobre el declivi del món del llibre", assegura Montserrat Úbeda, que va reobrir Ona Llibres dimecres passat.

Les noves llibreries rebutgen l'homogeneïtat de les grans superfícies i s'aferren a una singularitat que les diferenciï de la resta. "Hem trencat amb el model tradicional de les llibreries, perquè nosaltres no ens guiem per les novetats ni els catàlegs", apunta un dels propietaris d'Espai Literari, Aureli Vázquez, un establiment que només ofereix llibres autoeditats o bé d'editorials independents. Però, malgrat aquesta voluntat de ser únics, els espais comparteixen diverses característiques que apunten cap a una concepció renovada de les llibreries.

Les dimensions dels locals són una clau per mantenir el negoci. "Fins ara, la majoria de llibreries es basaven en estructures immenses amb una gran quantitat de personal, un conjunt d'elements que són una bomba", subratlla el responsable de No Llegiu, Xavier Vidal, que diumenge passat va obrir les portes del seu establiment. De fet, gestionar un espai petit és més fàcil per als llibreters, que així poden conèixer els clients i teixir un clima de confiança. Mantenir un programa d'activitats atractiu i fer un bon ús de les xarxes socials també resulta essencial per dinamitzar la llibreria. "Internet proporciona unes eines bàsiques per donar vida a l'espai i enfortir el lligam amb la clientela", explica una de les sòcies de la llibreria Els Nou Rals, Anna Bordas.

En el fons, només hi ha un secret: "Sobretot, el servei i el producte han de ser bons", emfatitza un dels propietaris de l'espai La Memòria, Xavier Cortés. Per això, la tasca del llibreter és bàsica per tirar endavant un espai on van a parar els lectors més diversos buscant la història adequada.

Espai Literari

Un oasi per a les editorials independents

Una de les llibreries que acaba d'obrir les portes ho ha fet en un local de poc més de 30 metres quadrats. El seu impacte, però, és immens per a les editorials petites. Tot just fa unes setmanes de la inauguració, però Espai Literari ja s'ha convertit en un oasi de la literatura poc coneguda i d'autors que solen passar desapercebuts als grans establiments. "Els segells independents són més arriscats a l'hora d'impulsar una obra, mentre que les editorials grans tenen menys marge de maniobra", apunta Vázquez. Juntament amb Inma Santos, han sumat esforços per donar visibilitat a una branca del sector que té poca presència a la majoria de les llibreries. L'establiment, ubicat al barri de Gràcia, s'adreça a lectors que no s'espanten davant noms d'escriptors que no han sentit mai.

Ona Llibres

Reobre el baluard del llibre i la música en català

L'essència de la llibreria Ona segueix viva. Tres anys després que l'establiment abaixés la persiana per última vegada, la filla d'un dels fundadors, Montserrat Úbeda, en recupera la filosofia per tornar a engegar la llibreria, ara situada a Gràcia. Convertida des dels anys 60 en un baluard del llibre en català que plantava cara al règim franquista i venia exemplars d'amagat, la llibreria Ona va esdevenir un símbol de la lluita per potenciar i normalitzar la cultura catalana. "L'Ona ha estat sempre un somni col·lectiu carregat d'il·lusió", assegura Úbeda, que ha procurat crear "un espai a mida i obert a tothom". L'establiment s'anomenarà Ona Llibres, mantindrà l'especialització en literatura catalana i també oferirà souvenirsi música amb l'objectiu d'esdevenir "un centre amb tots els productes vinculats amb el català".

Els Nou Rals

La llibreria emblemàtica de Viladecans es cooperativitza

Quan el 1979 va obrir per primera vegada Els Nou Rals, el seu propietari, Jordi Vicente, no s'imaginava que es convertiria en un espai de referència a Viladecans. Després d'un temps arrossegant problemes financers i desgast laboral, Vicente va decidir tancar. Per evitar que es perdés, Anna Bordas, Rosa Agustí i Ricard Caba s'han convertit, amb Vicente, en els socis de la llibreria, que tornarà a obrir el 9 de novembre. "L'hem transformat en una cooperativa especialitzada en literatura infantil i joguines pedagògiques", explica Bordas. Segons la llibretera, "no es tracta només d'obrir i esperar que la gent hi entri, sinó que cal atreure els clients amb activitats que els enganxin a la lectura".

No Llegiu

Un emprovador de llibres per endur-se el més adequat

"Les llibreries sempre tenen una mica de màgia", afirma el responsable de No Llegiu, Xavier Vidal. La fascinació que, des de jove, ha sentit per aquests espais l'ha impulsat en els últims mesos a crear la seva pròpia llibreria al Poblenou. Els sofàs i les butaques de No Llegiu conviden el lector a asseure-s'hi i tastar les primeres pàgines dels títols "per comprovar si li agraden", en un espai que, segons Vidal, "vol convertir-se en un emprovador de llibres". La llibreria també ofereix begudes als lectors perquè "les grans tertúlies literàries solen tenir lloc entre cafès" i permet recomanar llibres als futurs clients. Amb un horari alternatiu (obren de dimarts a diumenge), Vidal vol que els lectors puguin adquirir el títol que busquen també en cap de setmana. A través d'aquestes propostes, sumades a diversos clubs de lectura, No Llegiu pretén construir "una comunitat cultural en què lectors i llibreters dialoguin cara a cara".

La Memòria

Enllaçar lectures i recordar el passat a través dels llibres

Establir un ordre lògic a l'hora d'agrupar els llibres no és una tasca fàcil ni gaire atractiva. A la llibreria La Memòria, que obrirà en les pròximes setmanes, el sistema alfabètic ha quedat obsolet. Els exemplars que s'exposen en aquest espai de Gràcia s'ordenen segons categories que posen de costat llibres de qualsevol registre i gènere però amb la temàtica com a tret comú. "Volem incentivar la lectura perquè el client que estigui interessat en una qüestió descobreixi obres que hi estan relacionades", especifica una de les propietàries, Mireia Gispert. La Memòria és la seu dels llibres sobre història, ja siguin assaigs, biografies o narrativa. Segons Gispert: "El gruix l'acumulen els exemplars que tenen una relació directa amb la memòria, però estem oberts a altres títols".

Llibres Lliures: quan la lectura no és un negoci

Les fronteres de la cultura es dilueixen a través de l'Associació Llibres Lliures, que ha creat un espai on els llibres no tenen preu. Els exemplars més diversos s'exposen al local, on s'accepten llibres de tot tipus sempre que es conservin en bon estat. "El sistema funciona gràcies a les donacions, als voluntaris i a les persones que s'enduen els llibres", explica l'impulsor de la iniciativa, Òscar Boada. No es tracta d'un intercanvi, sinó que cadascú pot deixar-hi els exemplars que vulgui i quedar-se el nombre de llibres que caben en una mà. Llibres Lliures s'ubica a la Verneda i es guia per un doble objectiu: acostar la literatura a tothom i cobrir mancances culturals. Per això, l'establiment acull propostes poc comunes, com una trobada de col·leccionistes de punts de llibre. Segons Boada, no pretenen competir amb les llibreries sinó "establir-hi sinergies per fomentar tots junts l'hàbit de la lectura".

El futur incert de la històrica llibreria Documenta

Els anys d'història no tenen efecte sobre els contractes de lloguer, que fixen el destí dels establiments sense treva. La llibreria Documenta, fundada el 1975 per Josep Cots, està entre l'espasa i la paret davant la fi de l'acord sobre el lloguer del local on s'ubica. "Ja sabíem que el 31 de juliol del 2014 hauríem de marxar", assegura Cots. Tot i això, el futur és un enigma. Segons el responsable, encara no s'ha decidit res i totes les cartes són damunt la taula. "Podem tancar o podem traslladar-nos, però de moment no sabem què farem", explica. Aquesta llibreria, instal·lada al Barri Gòtic de Barcelona, impulsa des del 1980 el premi Documenta de narrativa, destinat a promocionar els autors joves. Aquest no és el primer cas d'un establiment que veu com el seu futur queda sentenciat pel contracte de lloguer. La llibreria de vell Canuda es convertirà en una botiga Mango aquest mes de novembre, que és quan s'acaba la renda del local. També està predestinada la llibreria Roquer, ubicada als Jardinets del passeig de Gràcia i que preveu tancar en les pròximes setmanes.

stats