Música en directe
Cultura 13/07/2021

El Nowa Reggae se celebrarà amb el públic assegut per adaptar-se a les restriccions

Festivals com el Tingladu també repensen el format després que el Procicat hagi prohibit que els espectadors estiguin drets

Ara
3 min
El públic assegut al concert de Love of Lesbian al Festival Jardins de Pedralbes

BarcelonaL'autorització de fer concerts amb el públic dret ha durat poc: sis dies, per ser exactes. La resolució del Procicat d'ahir dilluns prohibeix les activitats culturals amb el públic dret i obliga a acabar-les a les 00.30 h com a màxim. Unes mesures que topen frontalment amb el format anunciat pels festivals Nowa Reggae i el Tingladu, tots dos a Vilanova i la Geltrú, que preveien els concerts amb el públic dret, sempre que se superés un test d'antígens o s'acredités la pauta completa de vacunació contra el covid. L'organització del Nowa Reggae, tot i que estudiava suspendre el festival, el celebrarà amb el públic assegut. Mentrestant, el Tingladu decidirà què fa durant les pròximes hores.

Segons els últims acords del Procicat, totes les activitats culturals –ja siguin concerts en sales, festivals a l'aire lliure o activitats emmarcades en una festa major– hauran d'acabar abans de dos quarts d'una de la nit. Hauran de ser esdeveniments amb persones assegudes, amb distància i mascareta, i no es podrà aportar un test d'antígens o la pauta completa de vacunació per esquivar aquesta mesura. Els organitzadors disposaran de mitja hora per desallotjar l'emplaçament, tal com detalla el departament de Cultura.

El que no es modifica són els límits actuals d'aforament: 1.000 persones en espais interiors i 3.000 a l’aire lliure o en espais interiors amb ventilació forçada. Pel que fa als "grans espais", Cultura concreta que en actes de més de 15.000 persones es permet fins al 20% de l'aforament, sempre que es faci en sectors independents de màxim 3.000 persones.

Aquestes restriccions són incompatibles amb el protocol que dimecres passat anunciaven els pròxims festivals que s'han de celebrar aquest juliol a Vilanova i la Geltrú: Nowa Reggae (16 i 17 juliol), el Tingladu (del 22 al 25) i la Festa Major d'Entitats (30 i 31). Els tres esdeveniments van avançar que se celebrarien en un recinte delimitat a la Zona Esportiva, amb el públic dret, sense distància interpersonal i amb mascaretes obligatòries a la zona dels concerts.

"La Generalitat ens ha dibuixat un escenari molt complicat per a un esdeveniment com el nostre, però fa molts mesos que hi treballem i estem convençuts que podem celebrar el festival de manera segura", apunten els responsables del Nowa Reggae. Des de l'organització lamenten el conjunt de noves restriccions i fan una crida a l'autoresponsabilitat. "Estem posant tots els nostres esforços per oferir un espai segur, però volem fer una crida a tot el públic per construir un festival d’acord amb les mesures sanitàries exigides", recalquen. Mentrestant, els organitzadors del Tingladu i de la Festa Major d'Entitats tenen previst reunir-se internament les pròximes hores. La intenció és anunciar aquest dimarts al vespre si segueixen els passos del Nowa Reggae i de quina manera preveuen adaptar-se a les noves mesures.

Els tres esdeveniments de Vilanova i la Geltrú eren l'excepció a la gran majoria de festivals que queden per celebrar aquest estiu, el 90% dels quals inicialment ja es preveien amb el públic assegut. Els esdeveniments "no perillen", segons apuntava aquest dilluns la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que també garantia la celebració dels actes de festes majors anunciats fins ara.

Pedralbes i Terramar mantenen concerts però ajusten el tancament

El Festival Jardins de Pedrables de Barcelona i el Jardins de Terramar de Sitges, que comença el 29 de juliol, preveuen salvar la programació central. Els concerts dels dos esdeveniments comencen a les 22 h, de manera que les noves restriccions del Procicat no suposen cap canvi, perquè la majoria d'artistes actuen aproximadament 90 minuts o 120 a tot estirar. Tampoc comporta canvis la prohibició de celebrar concerts dempeus, perquè els dos festivals ja estaven ideats amb el públic assegut.

L'ordre del Procicat d'haver de tancar les activitats a les 0.30 h, però, sí que afecta directament l'horari de bar, restauració i música de DJ posterior als concerts. A Pedralbes, fins ara el recinte del festival tancava a la 1 h, mentre que a Sitges tenien permís fins a les 2 h. Tots dos, però, s'han vist obligats a retallar aquests horaris. Altres festivals com les Nits del Fòrum del Primavera Sound, que arrenca aquest divendres amb Recycled J + Cruz Cafuné, tampoc es veuran afectats per les restriccions perquè el públic assistent estarà distribuït en cadires.

stats