Premis Òmnium Cultural

Òmnium reconeix Ai Weiwei amb el Premi Joan Baptista Cendrós de la Nit de Santa Llúcia

L'entitat destaca el compromís de l'artista xinès a l'hora de denunciar la repressió a Catalunya

ARA
2 min
El dissident xinès Ai Weiwei

L'artista Ai Weiwei ha guanyat el Premi Internacional Joan Baptista Cendrós de la Nit de Santa Llúcia, que atorga Òmnium Cultural. L'entitat ha premiat l'artista xinès "pel seu compromís a l'hora de denunciar la repressió a Catalunya contra el moviment sobiranista i l'empresonament i exili dels líders socials i polítics". Òmnium Cultural destaca que Ai Weiwei ha denunciat violacions dels drets humans arreu del món, també a la Xina, país d'on ha hagut de fugir després de patir nombroses detencions. El jurat del premi, format per Antoni Bassas, Joan Becat, Laura Cendrós, Carme Colomina, Josep Gifreu, Elena Jiménez i Mary Ann Newman, ha decidit el premiat per unanimitat. L'entrega del guardó es farà dimarts a la nit al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

El president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha assegurat que Ai "és un clar exemple que ni la repressió, ni la presó, ni l'exili poden ser un límit en la defensa dels drets i les llibertats". L'artista, un dels principals referents de l'art contemporani xinès, va visitar el dirigent d'Òmnium quan estava empresonat a Lledoners i Cuixart recorda la trobada com "una alenada d'esperança i un altaveu internacional de la repressió de l'Estat". "Aquest premi és un reconeixement a una vida de treball i compromís amb els drets humans, els valors de l'art i la llibertat d'expressió, i, en particular, al seu suport a la causa per la llibertat de Catalunya", ha afegit Cuixart.

La defensa que ha fet sempre l'artista xinès dels valors democràtics l’ha portat a haver de viure exiliat del seu país. Primer des d’Alemanya i més recentment des de Portugal. Ai Weiwei no ha abandonat mai el seu activisme a través de l’art contemporani. El jurat ha destacat el seu compromís a l’hora de denunciar la repressió a Catalunya contra el moviment sobiranista. D’una banda, a través de la signatura del manifest Dialogue for Catalonia, promogut per Òmnium Cultural, en què es reclamava l’amnistia, la fi de la repressió i l’exercici del dret a l’autodeterminació. De l’altra, que reconegués la injustícia de l’empresonament de Jordi Cuixart i la resta de presos polítics. El 17 de desembre del 2018 Ai Weiwei va visitar el Centre Penitenciari Lledoners, on va participar en el taller de ceràmica com a professor convidat.

stats