Les 10 claus per entendre el cas Pablo Hasél

És el primer músic a l'estat espanyol empresonat per les lletres de les seves cançons

3 min
Pablo Hasél a la universitat de Lleida, minuts abans de la seva detenció

BarcelonaPablo Hasél ha entrat aquest dimarts a presó, després de ser detingut pels Mossos d'Esquadra a la Universitat de Lleida. El seu cas fa mesos que aixeca polèmica perquè marca un precedent a l'estat espanyol: Hasél és el primer músic empresonat per les lletres de les seves cançons des de la Transició.

1.

Per què l'han condemnat?

Pablo Rivadulla, conegut artísticament com a Pablo Hasél, va ser condemnat el 2018 per l'Audiència Nacional. El tribunal va considerar delictiu el contingut de 64 tuits i el vídeo de la cançó Juan Carlos el Bobón que Hasél havia penjat a YouTube. Els missatges deien coses com: "Policías que con Franco encarcelaban y que ahora encarcelan como jueces de la Audiencia Nazi-onal" i "Policía Nazi-onal torturando hasta delante de las cámaras".

2.

Per què entra a la presó?

L'Audiència Nacional va condemnar Hasél a nou mesos de presó i a diverses multes econòmiques pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries i calúmnies contra la Corona i contra les institucions de l'Estat. El mateix tribunal considera que les lletres del raper "persegueixen l'exaltació dels mètodes terroristes" i "inciten la violència". El Tribunal Suprem va confirmar el juny passat la condemna de Hasél i a finals de gener l'Audiència Nacional va decretar el seu ingrés a presó.

3.

Quant temps haurà d'estar empresonat?

La pena de Hasél és de nou mesos i un dia de presó per enaltiment del terrorisme. Però, com que no ha pagat les multes que també li imposava la condemna, aquestes sancions es traduiran en més dies de presó. En total, Hasél haurà d'estar privat de llibertat durant dos anys, quatre mesos i quinze dies.

4.

Per què és tan rellevant el seu cas?

L'entrada a presó de Pablo Hasél marca un precedent. És el primer músic de l'estat espanyol que entra a la presó per les lletres de les seves cançons des de la Transició. Ara bé, no és l'únic raper condemnat a presó per temes artístics. Valtònyc està condemnat a tres anys i sis mesos de presó, però el músic va exiliar-se per poder conservar la seva llibertat. I els dotze rapers de La Insurgencia van ser condemnats a sis mesos de presó, tot i que no van arribar a ingressar en un centre penitenciari.

5.

Per què no l'empara el dret a la llibertat d'expressió?

El Tribunal Suprem va considerar l'any passat que les lletres de Hasél que fan referència al rei "excedeixen el dret a la llibertat d'expressió o opinió" i "traspassen la línia que separa les expressions que poden ferir o importunar". El tribunal defensa que el raper "supera amb escreix la barrera del límit de la crítica" i que és autor "de clars i greus atacs a l'honor de la família reial". Sobre els tuits, el Suprem diu que "apareixen com un mitjà idoni per suscitar reaccions violentes, minvar la confiança de les institucions democràtiques, alimentar el sentiment de menyspreu i odi contra les institucions i menystenir la dignitat de les persones". Juristes i advocats, però, discrepen d'aquestes afirmacions i creuen que el dret a la llibertat d'expressió s'està restringint abusivament.

6.

Per què l’Audiència Nacional parla de reincidència?

Hasél té una condemna anterior, del 2014, per enaltir en cançons seves el terrorisme d'ETA, els Grapo, Terra Lliure i Al-Qaida. L’Audiència Nacional li va imposar aleshores una pena de dos anys de presó, que va quedar suspesa el 2019 durant tres anys, període durant el qual, si tornava a delinquir, hauria d'ingressar automàticament a la presó. A més, el raper va ser condemnat el 2017 per resistència a l'autoritat i el 2018 per violació de local.

7.

Quines opcions jurídiques tenia Hasél per evitar la presó?

La defensa del raper ha esgotat totes les alternatives per evitar que l'empresonin. L'última va ser un recurs de súplica que es va presentar la setmana passada i que al·legava "la gran alarma social" generada per la seva condemna. Dilluns l'Audiència Nacional va tombar-lo argumentant el següent: "Amb aquest historial delictiu resultaria absolutament discriminador respecte a altres delinqüents i també una greu excepció individual en l'aplicació de la llei, totalment mancada de justificació, la suspensió de l'execució de la pena".

8.

Què passa amb l'indult?

Hasél ha dit en diverses ocasions que no demanarà l'indult perquè no vol emprendre "cap acció que tingui a veure amb el penediment o amb retrocedir". Tot i això, Unides Podem ha anunciat aquest dimarts que registrarà una petició d'indult per a Hasél al ministeri de Justícia.

9.

La condemna de Hasél és per la 'llei mordassa'?

No, no hi té res a veure. La llei mordassa és administrativa i, per tant, no té penes de presó. Hasél ha sigut condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona i a les institucions de l'Estat, que són delictes del Codi Penal.

10.

Què passa amb la reforma del Codi Penal?

Després de les nombroses i diverses concentracions de les últimes setmanes, i del manifest signat per 200 artistes reclamant la llibertat del raper, la Moncloa va explicar la setmana passada que el ministeri de Justícia plantejarà una revisió dels delictes relacionats amb "excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió" perquè no puguin suposar mai pena de presó, sinó que es limitin a tenir "penes dissuasives". Aquest dilluns, Unides Podem ha anunciat que la mesa del Congrés ha admès a tràmit la iniciativa de la formació lila d'una llei de llibertat d'expressió i de derogació del delicte d'injúries a la Corona.

stats