L'estat espanyol declara la guerra a la cultura

2 min
Pablo Hasél en el moment de ser detingut

La detenció de Pablo Hasél de matinada no és només la notícia del dia. Aquest fet marca un punt sense retorn en la deriva de l'estat espanyol en el seu atac selectiu contra els drets i les llibertats. El de Pablo Hasél no és el primer pas en aquest sentit. El cas de Josep Miquel Arenas, Valtònyc, exiliat a Bèlgica, és un precedent significatiu pel que fa al menyspreu de la justícia espanyola cap a la llibertat d'expressió, la llibertat ideològica i la llibertat artística. Avui podem dir que l'estat que lidera des del 2019 la llista de països del món amb més artistes represaliats, condemnats i empresonats, segons l'informe de l'organització internacional Free Muse, fa un pas endavant cap a la ignomínia.

El sector de la música, i de retruc tot el món cultural, hem d'entendre l'empresonament del cantant lleidatà com una amenaça i un advertiment a la resta de creadors. No és només la seva llibertat la que està penalitzada. Ell només és el cap de turc que ha de servir perquè callem. I la cultura callada és només un gerro passat de moda sobre la taula lluint unes flors marcides en una aigua pudent. Amb la detenció de Hasél l'estat espanyol ha declarat la guerra a la cultura i estem segurs que tota la creativitat del sector se'ls girarà en contra. Si la cultura no pot ser crítica i no ens pot interpel·lar davant dels abusos del poder no és res.

Ara cal utilitzar totes les eines al nostre abast per resoldre aquesta injustícia. L'anul·lació de la seva causa té un llarg recorregut fins a arribar a les instàncies europees, i l'amnistia depèn de dos terços d'un Congrés de Diputats insuficient. Les claus legals semblen ser la reforma del Codi Penal i, per tant, del marc legal que ha fet possible que un cantant entri a la presó per les seves cançons i les seves declaracions. Una altra via és l'indult, que el mateix Pablo Hasél ja ha dit que no demanarà perquè fer-ho seria acceptar la culpa, però que podria servir per reivindicar la seva innocència i la vulneració dels seus drets, en el cas que li fos concedit i decidís rebutjar-lo. Les mobilitzacions s'estenen a tot el territori, i confiem també en la resposta i la denúncia del món cultural en l'àmbit internacional.

Amb l'empresonament de Hasél l'estat espanyol ensorra l'escassa credibilitat democràtica que li quedava.

Gerard Quintana és músic i president de l'Acadèmia de la Música

stats