Cinema

Paco León demana perdó per haver "romantitzat una violació sistemàtica" a 'Kiki'

L'actor i director diu que "és imperdonable" haver col·laborat en la cultura de la violació

Ara
2 min
Paco León en un anunci

BarcelonaL'actor i director Paco León, que va signar la pel·lícula Kiki, el amor se hace el 2016, ha demanat perdó per aquell film, que intentava normalitzar les fílies sexuals més excèntriques. Es tractava d'un remake d'una comèdia australiana amb l'objectiu de trencar tabús i integrar la dacrifília (plaer amb el plor), la dendrofília (plaer amb la vegetació) o la somnofília (plaer amb algú adormit) amb normalitat. Però aquest últim cas ha fet que, cinc anys després, el director es retracti i afirmi que el fet que un home drogui la seva parella per tenir-hi relacions sexuals no consentides és "col·laborar amb la cultura de la violació".

"És imperdonable haver romantitzat una violació sistemàtica", afirma. "Sento molt no haver tingut la sensibilitat en aquell moment per tractar el tema i haver frivolitzat. No és fàcil reconèixer que vas ficar la pota en el passat, ara que no ve a tomb. Però sí que ve a tomb. Perquè tots tenim una responsabilitat amb el que fem i els valors que transmetem", ha dit a Instagram el director de Carmina o revienta. Kiki era el tercer llargmetratge de León, i gira al voltant de cinc històries d'amor encreuades protagonitzades per Alex García, Natalia de Molina, Belén Cuesta, Luis Callejo, Candela Peña, Luis Bermejo i Alexandra Jiménez, entre d'altres.

Tot i que afirma que en general se sent orgullós de la pel·lícula, perquè és "divertida i interessant", també admet que hi ha persones que li han fet veure que "amb la millor de les intencions" també pots estar "col·laborant amb la cultura de la violació". "Me n'avergonyeixo i agraeixo a les persones que m'ho han fet veure". L'actor i director diu que seguirà treballant i aprenent.

Paco León, que s'ha mostrat obert a parlar de la seva bisexualitat, també va rectificar en un altre cas, quan va interpretar un personatge de dona trans a la sèrie mexicana La casa de las flores. Les pluges van ser perquè un actor cis fes de dona trans, i ell, tot i reconèixer el paper normalitzador que tenia el personatge a la sèrie, que era advocada, va dir: "No tornaré a acceptar un paper trans".

stats