La pandèmia fereix de mort els artistes de carrer: el 70% ingressen menys de 500 euros al mes

L'informe publicat per la Fundació Carulla mostra la fragilitat del sector

2 min
Imatge d'un espectacle de carrer representat durant l'últim any

Les arts escèniques de carrer són un sector estructuralment molt dèbil que, a causa de la pandèmia del covid-19 –que ha afectat severament la cultura des del mes de març de l'any passat–, està patint estralls que seran molt difícils de reparar. El 70% dels creadors de carrer han vist com els seus ingressos no arriben als 500 euros mensuals des de fa pràcticament un any. A més, el 20% no perceben cap ingrés per les activitats artístiques que podien desenvolupar abans de l'inici de les restriccions sanitàries. Aquestes són dues de les conclusions a les quals arriba l'informe que ha publicat aquest dilluns la Fundació Carulla, impulsat amb Street Arts Manifesto i l'Associació Plataforma Arts de Carrer.

L'informe mostra encara més dades escruixidores que mostren la fragilitat actual del sector de les arts escèniques de carrer: el 59% dels creadors han vist reduïda la seva activitat en més del 50%, i el sector més afectat és el que es correspon a les creadores dones joves, d'una franja d'edat compresa entre els 18 i els 24 anys. Els artistes de carrer que han patit una reducció més acusada de l'activitat professional han sigut els que es dediquen, en primer lloc, a les arts escèniques (un 63%), tot i que el descens en les activitats musicals també ha sigut notable (61%).

La Fundació Carulla, preocupada per l'estat d'aquest sector i entenent el carrer com l'espai cultural per excel·lència al qual tothom té accés, va llançar al mes de juliol del 2020 la convocatòria de beques SOS Cultura, un programa extraordinari dotat amb 100.000 € amb l'objectiu d'ajudar a pal·liar la crisi causada per la pandèmia del covid-19 en l'àmbit cultural. Es van destinar una vintena de beques de 4.000 euros cadascuna a les creacions artístiques en l'espai públic, complementades per quatre beques de l’Editorial Barcino, vinculada també a la fundació.

stats