Cultura 18/06/2014

Manifestació el 5 de juliol pels 'papers de Salamanca'

La Generalitat presentarà un recurs contra el ministeri de Cultura, que es nega a la restitució total dels documents

Ara
1 min
La conselleria i la Comissió de la Dignitat, aquest dimecres

BarcelonaLa Generalitat impugnarà la decisió del Ministeri de Cultura de no tornar tots els 'papers de Salamanca'. Ha anunciat que interposarà un recurs contenciós-administratiu contra aquesta decisió un cop el ministeri ha confirmat que no transferirà determinats documents perquè alguns dels seus propietaris i hereus o ja no existeixen o es desconeixen.

Com explicava l'ARA, el recurs defensa que és la Generalitat és qui té competències per identificar els legítims titulars dels documents que s'han de restituir. Per tant, no hi ha excusa per retenir-ne una part (molt més de la meitat) a Salamanca.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lamentat la deslleialtat del ministeri que ni tan sols els ha informat d'aquesta decisió i que, en la reunió de la comissió mixta -que és qui decideix el retorn, no pas el Patronat de l'Arxiu de Salamanca- celebrada el 4 de març, va anunciar-los que els 'papers de Salamanca' arribarien a Catalunya. Tres mesos després, el ministeri es fa enrere i anuncia el retorn parcial.

El 5 de juliol s'ha convocat un acte de protesta popular en contra d'aquesta decisió del ministeri. Segons el president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, "sembla que el ministeri vulgui acabar la feina començada pels franquistes el 1939".

stats