Cultura 18/06/2014

"Amb aquest enviament finalitza la restitució dels documents decomissats durant la Guerra Civil"

El ministeri reitera que no tornarà tots els 'papers de Salamanca' i reclama els que la Generalitat no ha tornat al seu legítim propietari

Ara
1 min
Façana de l'Arxiu de Salamanca / EFE

BarcelonaEl ministeri de Cultura ha detallat aquest migdia els documents que seran restituïts properament a la Generalitat provinents de Salamanca en compliment de la llei 21/2005. En total, es traslladaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya 238 caixes, 350 llibres, 10 cartells, 2 làmines, 3 mapes, 4 banderes, 10 pamflets i 8 targetes postals. El que sol·licita la Generalitat, però, són 546 caixes, 4.139 llibres, 259 cartells, 20 làmines, 14 mapes, 10 banderes, 363 pamflets i 101 targetes postals.

El gran decalatge, com explicava l'ARA ahir, es deu al fet que les últimes sentències del Tribunal Constitucional de 2013 estableixen que la Generalitat ha d'entregar els documents als particulars que en són propietaris. Segons el ministeri, en cas que no es pugui acreditar l'entrega, els documents han d'estar en un arxiu estatal. "A causa del gran nombre de documents que pertanyen a particulars i organitzacions que ja no existeixen o no tenen un successor clar, aquests s'han retirat de l'enviament previst", ha anunciat el ministeri. I posa d'exemple el partit Unió Patriòtica, Socors Roig Internacional i Solidaritat Internacional Antifeixista.

"Pel mateix motiu, es reclamarà a la Generalitat que reintegri els documents enviats anteriorment i que no hagin tornat als seus propietaris, ja siguin particulars o organitzacions que no existeixin o no tinguin un successor clar", afirmen en un comunicat.

El ministeri recorda que ha enviat a la Generalitat 1.435 caixes i 589 llibres (517 caixes eren de la Generalitat i 918 s'havien de donar als seus propietaris).

"Amb aquest enviament finalitza la restitució dels documents decomissats amb motiu de la Guerra Civil a la Generalitat de Catalunya", sentencia el comunicat.

stats