PATRIMONI
Cultura 14/03/2011

La Comissió de la Dignitat exigeix a la ministra Sinde la devolució dels papers de Salamanca

L'entitat lamenta que el procés de restitució no s'hagi acabat després de més de cinc anys de l'aprovació de la llei de retorn

Acn
1 min

BarcelonaLa Comissió de la Dignitat ha fet pública una carta que va enviar el passat 28 de febrer a la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, a qui exigeix la devolució "immediata" de tots els documents catalans requisats durant el franquisme i dipositats a l'arxiu de Salamanca. "Creiem que no és justificable que el procés encara no s'hagi acabat després de més de cinc anys de l'aprovació de la llei de retorn", han lamentat des de la Comissió de la Dignitat, que ha recordat que encara resten per restituir documents importants de la Generalitat –correspondència del president Josep Irla–, de particulars i de deu ajuntaments, com Barcelona, Tarragona, Vic o Sort, entre d'altres.

"El que resta no pot estar sotmès a consideracions polítiques o electorals com s'ha fet en els cinc anys passats", han insistit des de la Comissió de la Dignitat. "Entenem que aquesta actitud seria una acte obscè envers les víctimes de l'espoliació que encara sobreviuen a aquella ignomínia i que cal que rebin sense més dilació allò que se'ls va robar per la dictadura", han continuat a la missiva a la ministra de Cultura. "Si aquest acte no s'ha fet abans no és culpa dels ciutadans espoliats sinó de les institucions polítiques d'aquest país, que en els 33 anys de democràcia no han sabut o no han tingut prou sensibilitat democràtica per desfer actes injustos de la dictadura", ha criticat la Comissió de la Dignitat.

"Moltes persones ja no podran ser restituïdes, però seria molt greu que no rebessin la restitució les que resten entre nosaltres", han finalitzat des de l'entitat.

stats