Patrimoni

Un antiquari de Barcelona ven per 100.000 euros aquest faraó robat

Havia venut a un museu neerlandès una escultura de fa 2.700 anys, sostreta d'un museu del Sudan

ARA
2 min
El faraó que venia un antiquari de Barcelona.

BarcelonaLa Policia Nacional ha identificat un antiquari de Barcelona per haver venut presumptament una escultura del faraó Taharqa datada entre el 690 i el 664 abans de Crist que provenia de l'espoli. El propietari de l'establiment d'antiguitats havia venut l'escultura al Museu Nacional d'Antiguitats de Leiden (Països Baixos) per 100.000 euros. La peça procedia del Sudan, era d'origen il·lícit i tenia documentació falsa. La investigació va començar quan les autoritats dels Països Baixos van alertar la Brigada de Patrimoni Històric del cos policial sobre una denúncia que apuntava al responsable d'un establiment d'antiguitats de Barcelona.

Per poder fer la venda, l'antiquari va proporcionar una còpia digital d'un document manuscrit del govern del Sudan, amb data del 27 de maig del 1967, que certificava que la peça havia arribat a Londres procedent del Sudan entre el 1930 i el 1940. El document va resultar ser fals. Les investigacions van permetre comprovar que el manuscrit no era un certificat oficial, perquè no complia els requisits dels escrits de l'època. En concret, feia referència a un "ministeri d'Arqueologia" que mai havia existit i estava signat per un director general que era una persona real, però que no va ocupar el càrrec ni tenia la signatura que constava al document.

El document havia estat confeccionat per crear un origen lícit a l'escultura, que en realitat havia estat sostreta del Museu Gebel Barkal de la República del Sudan, a Karima. A més, es va esbrinar que l'escultura havia estat objecte de diverses transmissions i que el propietari més antic conegut havia mort feia anys.

La denúncia, presentada pel museu neerlandès, concloïa que havia estat estafat per l'antiquari català i exigia la devolució dels 100.000 euros que havia pagat. L'investigat seria responsable d'un delicte d'estafa, agreujada perquè correspon a béns de patrimoni artístic, històric i cultural i perquè supera la defraudació de 50.000 euros.

stats