Patrimoni

Descobreixen a Pompeia un saló imponent amb frescos de la guerra de Troia

Era l'espai principal d'una casa d'ambient refinat on se celebraven banquets

L. Serra
2 min
Detall d'un dels frescos recuperats

BarcelonaEl jaciment de Pompeia continua amagant sorpreses. L'últim descobriment, en un bon estat impressionant, ha estat un saló de banquets que conservava les parets negres i decorades amb uns frescos de temes mitològics inspirats en la Guerra de Troia. Era "un ambient refinat en el qual es passaven moments de convivència, entre banquets i converses, en el qual es respira un alt nivell de vida, per uns espais amplis, pels frescos i mosaics, per la qualitat de les pintures i l'elecció dels temes", han informat a través d'un comunicat signat per Gabriel Zuchtriegel, el director del parc arqueològic del sud d'Itàlia, on hi ha la mítica ciutat destruïda per l'erupció del Vesuvi l'any 79.

Hem d'imaginar un saló de quinze metres de llarg per sis metres d'ample, que s'obre a un pati que sembla un passadís de servei i a una escala que condueix al primer pis, sota de la qual s'ha trobat material de construcció i algú hi havia dibuixat, amb carbonet, dos gladiadors i un fal·lus. Les parets del menjador eren negres, un truc decoratiu que evitava que es veiés la brutícia del fum de les làmpades de les parets. Aquí és on es trobaven al capvespre, amb la llum pampalluguejant de les làmpades, que dotava de moviment les figures de les parets. Els frescos, a les cases romanes, tenien la funció d'entretenir els convidats, aportar idees a la conversa i incitar a la reflexió sobre l'existència: a través dels mites parlaven del passat però també del seu present.

L'excel·lent estat de conservació ha permès localitzar les figures d'Helena i Paris, i permet imaginar converses sobre l'amor però també sobre la guerra, perquè són els dos causants de la Guerra de Troia, o el pretext per començar-la. També hi ha Cassandra, filla de Príam. El tema, segons els arqueòlegs, "sembla ser el de l'heroisme, en les representacions de parelles d'herois i divinitats de la Guerra de Troia, però també del destí, i la possibilitat que l'home té de canviar-lo, encara que sovint no l'aprofiti", segons el comunicat.

Vista del saló de banquets descobert a Pompeia.
Un dels frescos descoberts a Pompeia.

Les troballes s'han fet a l'ínsula 10 de la Regió IX, que forma part de la zona perimetral de l'àrea excavada. Aquest projecte ha de servir per millorar l'estructura hidrogeològica del jaciment, per garantir la protecció del patrimoni de Pompeia. Fins ara hi han descobert dues cases connectades, un forn de pa i una bugaderia. Al seu darrere hi estan sortint sumptuoses sales decorades amb frescos, que justament s'estaven renovant en el moment de l'erupció del Vesuvi.

"Pompeia és un cofre de tresors que no deixa de sorprendre'ns, perquè cada vegada que excaven trobem alguna cosa preciosa i significativa", ha dit el ministre de Cultura, Gennaro Sangiuliano, que continuarà finançant nous treballs arqueològics.

stats