Patrimoni
Cultura Patrimoni 13/01/2023

S'ajorna la reobertura del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Si es poden complir els terminis administratius obrirà a finals del 2024

2 min
Panoràmica del MNAT el 2017

BarcelonaEl Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) torna a ajornar la seva reobertura fins a finals del 2024 a causa del "context socioeconòmic", com explica la seva directora, Mònica Borrell, a l'ACN. Aquest context fa que els temps de les licitacions siguin "complexos" i que no s'hagin pogut complir els terminis previstos. També s'endarrereix el projecte del Museu de la Necròpolis, les obres del qual havien de començar aquest gener. L'Arqueològic va tancar portes el 2018. Havia de tornar a obrir el 2020, però es va fixar com a nova data el primer trimestre del 2023. Fins que no pugui tornar a obrir, el MNAT té una exposició reduïda d'unes 200 peces al Tinglado 4 del Moll de Costa.

Malgrat tot, Borrell explica que les obres estan en la "recta final" i subratlla que el projecte no s'ha aturat tot i la pandèmia i la incertesa econòmica. La primera fase d'obres de condicionament arquitectònic i climatització de la seu de la plaça del Rei està gairebé enllestida: només falta arranjar la façana i la cornisa exterior. Enguany està previst que es liciti la museografia, tant la producció com la instal·lació.

L'endarreriment del Museu de la Necròpolis

La reobertura del Museu de la Necròpolis, que va tancar fa més de trenta anys, també està afectada per la impossibilitat de complir els terminis administratius. Després que el ministre de Cultura, Miquel Iceta, anunciés al maig una inversió de set milions d'euros, les obres havien de començar aquest mes, però només es podrà licitar el concurs d'idees. Mònica Borrell diu ara que "si tot va bé" aquestes obres podrien començar a finals del 2024. La idea inicial era intervenir en la coberta de l'espai funerari amb una solució més eficient energèticament i eliminar barreres arquitectòniques. També restaurar algunes parts de l'edifici, tant a l'interior com a l'exterior, i substituir algunes plaques que cobreixen les tombes funeràries. Els recursos econòmics previstos provenen del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i les actuacions s'han d'executar abans del juny del 2026.

Mentrestant, la feina que es fa ara es concentra en la restauració de la col·lecció: al desembre es va enllestir el Mosaic dels Peixos, que és una de les peces clau. La nova museografia del MNAT inclourà una altra peça icònica, el sostre pintat de la vil·la romana dels Munts, i enguany es restaurarà el Mosaic de la Medusa.

stats