Patrimoni

L'Any Taüll 900 retorna el blanc i el vermell a la pedra romànica de Sant Climent

El videomapatge de l'exterior de l'església serà un dels principals esdeveniments de la commemoració del novè centenari

5 min
L'eglésia de Sant Climent de Taüll

Barruera (Alta Ribagorça)L'església de Sant Climent de Taüll és coneguda mundialment sobretot per la pintura mural del Crist en Majestat conservada al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). La potència d'aquestes i altres pintures romàniques ha fet que sovint hagi caigut en un cert oblit que durant l'Edat Mitjana les esglésies romàniques estaven emblanquinades i decorades. De fet, la imatge de les esglésies de pedra és recent, del segle XX. Aviat Sant Climent de Taüll també serà coneguda per l'exterior, gràcies a una de les iniciatives de l'Any Taüll 900, la commemoració del novè centenari de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll els dies 10 i 11 de desembre de l'any 1123 per part del bisbe de Roda. D'una banda, en els aspectes constructius, hi ha la restauració del campanar i, de l'altra, la recuperació de la pintura exterior, una decoració lineal de traces vermelles, molt visible a l'interior dels arcs cecs. Aquesta imatge més lluminosa del temple tornarà gràcies a un nou videomapatge a l'exterior que es podrà veure en ocasions puntuals al llarg de l'any. "Aquestes esglésies tenien un embolcall cromàtic senzill, però d'una gran eficàcia plàstica", afirma Eduard Riu Barrera, arqueòleg i historiador del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat i comissari de Taüll 900.

L'Any Taüll també celebra el centenari de la instal·lació de les pintures murals a l'antic museu de la Ciutadella i el desè aniversari del videomapatge de Sant Climent de Taüll. "La consagració de les esglésies de Santa Maria i Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, és molt significativa perquè ens remet a un fet que transcendeix el purament espiritual i religiós. Ens remet a un esdeveniment que hi està lligat, però que ha tingut molta més transcendència històrica. Ens remet a un fet artístic que va tenir lloc fa 900 anys en aquestes terres del Pirineu ribagorçà i que no és altre que la construcció i decoració pictòrica de les esglésies", afirma la directora general del Patrimoni Cultural del departament de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar.

La bastida a Sant Climent de Taüll.

La restauració del campanar de Sant Climent de Taüll anirà a càrrec dels equips i tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). Precisament, la presentació de l'Any Taüll coincideix amb les tasques de conservació preventiva i de restauració de les restes conservades a l'absis de Sant Climent que estan portant a terme els tècnics del mateix centre. Durant dues setmanes l'absis és presa d'una bastida gegantina. Vistes de prop, crida l'atenció que les capes profundes del Crist en Majestat no es corresponen amb la pintura conservada al MNAC, perquè el Mestre de Taüll les va pintar per capes. "Hem aturat la difusió per poder treballar en la conservació", afirma la directora del CRBMC, Mireia Mestre. "Encara queda molta pintura original a banda i banda de l'absis central, sobretot a les parts altes. S'han de revisar les pintures, veure si els morters estan en bon estat i si s'ha produït algun aixecament", diu Mestre. Els tècnics amb prou feines han hagut de fer algunes consolidacions puntuals. "Bàsicament, durant aquests deu anys s'havia acumulat molta pols, com acostuma a passar en zones com aquesta. La feina que hem fet forma part del manteniment habitual de la pintura mural", diu Pere Rovira, coordinador de l'especialitat d'escultura en pedra i pintura mural del CRBMC. Així mateix, els tècnics estan intervenint en els retaules i les talles medievals de fusta conservats en aquesta església.

La capa profunda del Crist en Majestat de Sant Climent de Taüll
Tasques de restauració a Sant Climent de Taüll.

El retorn d'un fragment de les pintures de Santa Maria de Taüll al seu lloc original

El programa de l'Any Taüll fet públic aquest dimecres té diferents branques i es desenvoluparà al llarg de tot el 2024. En el camp de la conservació, la intervenció a l'església de Sant Climent és l'acció pilot d'un ambiciós Pla de Conservació Preventiva (PCP) del conjunt romànic de la Vall de Boí. Aquest pla inclourà la revisió de la documentació existent, la identificació dels riscos existents i el disseny i el seguiment de protocols de conservació preventiva. També es reintegrarà en la seva ubicació original un fragment de pintura mural romànica de Santa Maria de Taüll que ara s'està restaurant al CRBMC, el de l'escena del Bany de Jesús. I igualment s'estan restaurant dos reliquiaris romànics de Sant Climent de Taüll al mateix centre. "Aquest fragment del Bany de Jesús es va arrencar quan es van fer obres a Santa Maria a principis dels anys seixanta. Quan es va arrencar, no va marxar mai de Taüll, està aclimatat, i la idea és tornar-lo in situ", diu Rovira La neteja d'aquest fragment que s'està portant a terme al CRBMC, que permet recuperar el color, revertirà en la futura neteja de les pintures del mur meridional conservades al MNAC.

Escena del 'Bany de Jesús' de Santa Maria de Taüll abans de la restauració al CRBMC
Prova de localització de l'escena del 'Bany de Jesús' a l'església de Santa Maria de Taüll

Un altre dels puntals de la commemoració serà la renovació total de l'exposició permanent del Centre del Romànic de la Vall de Boí, que inclourà experiències de realitat augmentada i una audioguia per a totes les esglésies romàniques de la vall. Així mateix, està prevista la creació de l'Arxiu Taüll, un repositori en línia de tota la informació gràfica i escrita de les esglésies de la Vall de Boí que arrencarà amb Sant Climent.

Lipsanoteca o reliquiari 1 de Sant Climent de Taüll abans de la restauració
Lipsanoteca o reliquiari 2 de Sant Climent de Taüll abans de la restauració

Les noves tecnologies seran claus en un altre dels projectes de l'Any Taüll, un prototip d'intel·ligència artificial de reconeixement d'imatges de Sant Climent de Taüll. Al llarg del 2024 es publicarà un "bessó digital" de l'església, és a dir, un model en alta resolució tant de l'exterior com de l'interior del temple.

En el camp de la difusió, a partir del març del 2024 es llançarà una ruta guiada titulada Taüll 900 anys, i el 28 d'abril del 2024 una trentena de corals es repartiran per les esglésies de la Vall de Boí en un recital titulat Lleida canta pel Romànic. El pressupost de l'Any Taüll és d'1,1 milions d'euros.

Les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll van ser reconegudes per la Unesco com a Patrimoni Mundial el 2000 juntament amb les esglésies de Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro. Les esglésies i el Centre del Romànic de la Vall de Boí reben anualment uns 135.000 visitants.

stats