Cas Sixena

El TSJC envia Lluís Puig i Santi Vila a judici per les obres de Sixena

Els atribueixen desobediència perquè tots dos exconsellers de Cultura es van negar a lliurar les obres del monestir aragonès

ARA
1 min
Caixes amb les obres dipositades al monestir de Sixena.

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha enviat a judici els exconsellers de Cultura Lluís Puig i Santi Vila per presumpta desobediència arran de la denúncia de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) per l'entrega de les obres d'art del Museu de Lleida, segons una interlocutòria recollida per Europa Press.

A Puig el jutjarà el mateix TSJC per la seva condició d'aforat (té escó al Parlament per Junts malgrat que resideix a Brussel·les) mentre que a Vila, que ara no és aforat, el processarà un jutjat penal de Barcelona. La Fiscalia els atribueix a tots dos un presumpte delicte de desobediència a resolucions judicials, i a Vila també el considera responsable d'un presumpte delicte d'usurpació d'atribucions judicials. El tribunal també els imposa una fiança de 17.250 euros a cadascun per cobrir eventuals responsabilitats civils.

La negativa a lliurar les obres del Museu de Lleida

El tribunal ha constatat que Vila va rebre notificació per traslladar al monestir de Sixena dos conjunts de béns artístics que es trobaven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida, i que va traslladar els béns del MNAC, però no les 44 peces del museu lleidatà. El fiscal apunta que quan va ser requerit per lliurar-los, s'hi va negar, i tampoc va fer-ho Puig quan el va succeir, "durant el curt temps en què va exercir el càrrec".

La Fiscalia i l'acusació particular consideren que els fets que s'imputen a Puig i Vila són "fets connexos". Per això, volien que se'ls jutgés junts; tot i això, el tribunal ha optat per separar les causes.

stats