Cultura 14/06/2019

Pedro Almodóvar rebrà el Lleó d'Or honorífic a la Mostra de Venècia

El festival el considera el cineasta espanyol "més important i influent" des de Luis Buñuel

Efe
2 min
Antonio Banderas i Pedro Almodóvar fent un petó a Penélope Cruz ahir a Canes.

RomaEl cineasta Pedro Almodóvar rebrà el Lleó d'Or a tota la seva carrera a la 76a edició del Festival de Cinema de Venècia, segons han anunciat aquest divendres els organitzadors del certamen, que se celebrarà entre el 28 d'agost i el 7 de setembre. Consideren el director manxec com "el més important i influent" cineasta espanyol des de Luis Buñuel.

El director de 'Mujeres al borde de un ataque de nervios' (1988), 'Todo sobre mi madre' (1999) i recentment 'Dolor y gloria' (que es va presentar amb èxit al Festival de Canes, on van premiar l'actor Antonio Banderas, però no el director) ha acceptat el reconeixement "molt emocionat i honorat" per aquest "regal". Almodóvar ha dit que té "records molt bonics" de la Mostra, un dels festivals de cinema més importants del món i on precisament va tenir lloc el seu debut internacional amb l'estrena d''Entre tinieblas' (1983). "Era la primera vegada que una de les meves pel·lícules viatjava fora d'Espanya, era el meu bateig internacional, i va ser una experiència meravellosa. El Lleó es convertirà en la meva mascota, al costat dels dos gats amb què visc".

El director de la Mostra, Alberto Barbera, creu que Almodóvar "ha sigut l'autor capaç d'oferir el retrat més articulat, controvertit i provocador de l'Espanya postfranquista". "La transgressió, el desig i la identitat són el terreny dels seus treballs, impregnats d'un humor corrosiu i dotats d'una esplendor visual que confereix espurnes inèdites a l'estètica 'camp' i 'pop-art', a la qual al·ludeix explícitament", ha destacat. Barbera ha subratllat la capacitat del cineasta espanyol de parlar del mal d'amor, de l'abandonament i de la incoherència del desig, cosa que el situa entre el melodrama i la paròdia, i sobretot de retratar personatges femenins "increïblement originals".

Venècia també atorgarà el Lleó d'Or honorífic a l'actriu britànica Julie Andrews, intèrpret d'inoblidables papers com Mary Poppins (1964) o a 'The sound of music' (1965).

stats