Cultura 21/04/2021

'Península': els zombis perden el tren

Seqüela de 'Train to Busan' que recupera l'escenari apocalíptic però no l'enginyosa posada en escena d'aquell film

2 min
Fotograma de 'Península'

'Península'

(3 estrelles)

Direcció: Yeon Sang-ho. Guió: Yeon Sang-ho i Ryu Yong-jae. 116 min. Corea del Sud (2020). Amb Gang Dong-won, Lee Jung-hyun i Lee Re. Estrena als cinemes

A Corea del Sud ja no hi ha trens cap a Busan. De fet, el país ha quedat en quarantena després del brot d’un virus que transforma els infectats en zombis violents, i els seus supervivents malviuen a l’estranger, com refugiats-pàries en una zona de ningú legal. Un grapat són reclutats per fer una incursió a la seva antiga pàtria i recuperar un camió carregat amb 20 milions de dòlars. Aquest és l’escenari que planteja Península, una seqüela que allarga l’estada en l’imaginari de Train to Busan. Fa cinc anys, vaig defensar la pel·lícula en aquestes mateixes pàgines, elogiant la seva narrativa espectacular i clàssica, que només pretenia sacsejar l’espectador durant un parell d’hores. En realitat, vaig fer trampa, perquè la pel·lícula de Yeon Sang-ho va néixer amb un apèndix incorporat: Seoul Station, una preqüela animada i sòrdida, en sintonia estètica amb l’obra prèvia del director.

Tràiler de 'Península'

Però si aquell era un afer discret, Península arriba amb l’objectiu de fer més soroll i aportar noves dades a un univers cinematogràfic que, potser, no té gaire recorregut. Els dos elements que fonamentaven l’encant de Train to Busan –un escenari estret, que obligava a una posada en escena enginyosa, i una col·lecció de personatges carismàtics– queden absents, substituïts per les persecucions entre les runes digitals d’una Corea postapocalíptica. Com a mínim, es manté la figuració delirant d’uns zombis que s’amunteguen en espais reduïts i, també, una gradació tonal imprudent, que passa de puntetes pel gore però es recrea en instantànies lacrimògenes.

stats