CULTURA
Cultura 21/05/2012

La piràmide de Kheops estava coronada per una esfera

L'arquitecte català Miquel Pérez Sánchez ha reconstruït virtualment la mesura exacta de la piràmide de Kheops i ha arribat a la conclusió que els egipcis "coneixien amb exactitud les dimensions de la Terra"

Efe / Acn
2 min
Imatge de la reconstrucció de la piràmide de Kèops feta per l'arquitecte Miquel Pérez-Sánchez / ACN

BarcelonaLes investigacions de l'arquitecte català Miquel Pérez Sánchez durant més de deu anys han permès reconstruir per ordinador amb gran exactitud la piràmide de Kheops i determinar que estava coronada per una esfera de més de 2,7 metres. Va ser la primera de les set meravelles del món antic i l'única que ha quedat dreta. En l'actualitat no té el recobriment original de blocs de pedra calcària blanca i el cim ha perdut 9 metres d'altura, per la qual cosa fins ara no es coneixia la seva forma exacta.

La troballa de la tesi doctoral d'aquest arquitecte –a partir de la reconstrucció per ordinador amb una exactitud de quatre decimals, 100 vegades superior al que és habitual en arquitectura– ha permès descobrir les seves mesures originals, analitzar-la i entendre el significat històric del monument. L'estudi ha revelat que l'arquitectura de la piràmide és "pura filigrana matemàtica, geomètrica, geodèsica i astronòmica".

La investigació recull també que els egipcis ja van utilitzar el teorema de Pitàgores dos mil·lennis abans del que es creia que l'havien descobert, tenien una precisió del número pi amb sis decimals que s'avançà en tres mil·lennis, coneixien el número 'e' i les mesures de la Terra i el Sol quatre mil·lennis abans del que es pensava fins ara.

Algunes de les troballes han sigut que la piràmide associa les seves magnituds al número 888, tenia longituds proporcionades amb la mesura de la Terra a través del número 432, està situada matemàticament sobre la Terra respecte d'un sistema de coordenades geogràfiques referit a l'equador i un meridià zero que passava pel cim de l'Everest. Aquesta troballa és per Pérez Sánchez una de les més destacades, ja que demostra "que coneixien amb total exactitud les dimensions de la Terra".

stats