Cultura
Cultura 02/09/2016

¿Podria ser que un dels membres de Massive Attack sigui Banksy?

El periodista Craig Williams troba coincidències entre les dates en què el grup surt de gira i l'aparició de pintades. Les atribueix a un col·lectiu encapçalat per Robert '3D' del Naja

Ara
2 min
Robert del Naja, de Massive Attack

BarcelonaRobert '3D' del Naja, membre fundador de la banda de Bristol Massive Attack, és sospitós de ser Banksy, l'estrella desconeguda de la guerrilla de grafiti, perquè les seves creacions apareixen sovint a prop dels concerts del grup, segons una investigació del periodista Craig Williams que ha avançat el diari britànic 'Daily Mail'.

Fins ara s'ha especulat molt sobre la identitat de Banksy, i de moment la hipòtesi que es creia més fiable era la que relacionava l'artista amb Robin Gunningham, resident a Bristol –igual que Del Naja–: diversos científics que n'estudien l'obra consideren que la relació entre l'un i l'altre és evident.

L'estudi de Williams, però, arriba a la conclusió que Del Naja podria estar al capdavant d'un grup d'artistes que actuen amb el pseudònim de Banksy.

Estranyes coincidències

El periodista ha estudiat tots els murals que han estat pintats en diverses ciutats de tot el món i ha comprovat que la seva aparició coincidia amb les dates en què el grup estava de gira en aquells mateixos llocs. L'any 2003, un mes després d'actuar a Melbourne, hi va ser pintada una obra de Banksy; tres anys després, Massive Attack van tocar a Los Angeles el 26 de setembre, i uns dies més tard es va inaugurar una mostra dedicada a l'artista; a San Francisco es va trobar una pintada de Banksy el dia 1 de maig del 2010, i el grup hi havia tocat cinc dies abans. Tant Massive Attack com Banksy es van donar a conèixer a finals de la dècada dels 80 i, segons diu Craig Williams, comparteixen bona part de les postures polítiques i reivindicacions socials.

'Dismaland', el parc temàtic que Banksy va inaugurar el 2015

Del Naja, a més de ser músic, ha desenvolupat una carrera paral·lela com a pintor i grafiter, i en més d'una ocasió ha afirmat que coneix Banksy i el considera "un amic".

stats