Els Premis FAD reconeixen els habitatges en fusta
Entre els finalistes també hi ha projectes paisatgístics i urbans sensibles amb el lloc

BarcelonaEls Premis FAD continuen en el camí de l'arquitectura arrelada i sostenible de les últimes edicions. També en el de l'habitatge social i en el que explora noves possibilitats espacials i de materials: entre els finalistes en la categoria d'arquitectura d'aquest any hi ha tres blocs edificis d'habitatges fets amb fusta: els habitatges socials de Peris+Toral Arquitectes a Cornellà de Llobregat; els pisos socials i la seu de la Colla Castellera Jove de Barcelona a la Fabra i Coats, de Roldan Berengué , i el Bloc 6x6 a Girona, de Bosch i Capdeferro . Dels habitatges a Cornellà, el jurat en valora com "les tipologies habitacionals obertes i desjerarquitzades fomenten formes d'habitar contemporànies, flexibles i adaptatives". Dels pisos a la Fabra i Coats el jurat en destaca que l'espai té valor "per si mateix" perquè preserva l'antiga fàbrica i alhora li dona una nova vida, i del Bloc 6x6 en diu que té "coherència i una alta eficiència energètica" i que es relaciona d'una manera "sensible" amb un entorn que té unes qualitats urbanes escasses.
La selecció dels guardonats inclou un altre bloc d'habitatges, de l'estudi DATAAE , totalment integrat en l'arquitectura popular de Sant Pere de Ribes amb "un vocabulari compositiu serè" i "la reinterpretació d'elements tipològics locals, els porxos". Entre els finalistes hi ha dos habitatges unifamiliars, tots dos en localitats portugueses, Restelo i Tâmega. D'aquesta última, dels arquitectes Hugo Ferreira i Nuno Sousa, el jurat en destaca que és com "un contrapunt radical" en el paisatge, perquè està instal·lada en el lloc sense alterar-ne la topografia, mentre que de la Casa a Restelo, de Pedro Domingos, en posa en relleu l'"elaborada elasticitat interior".
El jurat també posa en valor la rehabilitació, com és el cas de La Loza, un edifici a Las Palmas de Gran Canaria que els arquitectes Evelyn Alonso Rohner i José Antonio Sosa Díaz-Saavedra han transformat perquè pugui acollir usos diversos. Aquesta obra i una altra, el Museu Helga de Alvear, a Càceres, de Tuñon Arquitectes, són les úniques que es desmarquen del domini dels habitatges. Del museu el jurat en subratlla que "completa i consolida un entorn urbà complex a través d'un volum compacte, definit per una implantació precisa, una sospesada contenció i un equilibri volumètric".
Intervencions mínimes en un paisatge
La sobrietat també es troba en alguns dels finalistes en les categories de ciutat i paisatge, i interiorisme. Els codis constructius locals apareixen Ca la Closa, una casa amb dos refugis a la Morera de Montsant (Priorat), de l'arquitecta Núria Salvadó Aragonès . El jurat també en destaca com l'autora va ser capaç de convertir les limitacions imposades per les normatives en "oportunitats".
Entre els finalistes també destaquen l'adequació paisatgística del recinte emmurallat i la capella del Castell de Jorba, de Carles Enrich ; la remodelació de la Plaza de Armas del Ferrol, de Carlos Alberto Pita Abad, i els itineraris paisatgístics del Banco del Piñeiro, de José Carlos Seone González.
Els finalistes van ser escollits entre 471 obres, 368 de les quals corresponents a la categoria d'arquitectura i interiorisme, 36 a la categoria del Premi FAD Internacional i 67 als Premis FAD de Pensament i Crítica. En la categoria internacional hi ha l'arquitecte català Josep Ferrando amb una casa a Asunción, al Paraguai, després de guanyar en la passada edició en aquesta mateixa categoria amb un edifici universitari a Buenos Aires.