Cultura 04/06/2014

L'escriptor irlandès John Banville, premi Príncep d'Astúries de les Lletres 2014

El guardó distingeix per primera vegada en 34 anys un gènere com la novel·la negra

Efe
2 min

OviedoL'escriptor irlandès John Banville ha estat guardonat aquest dimecres a Oviedo amb el premi Príncep d'Astúries de les Lletres 2014 al qual optaven vint candidatures procedents de catorze països. Banville s'ha imposat entre els 20 candidats que optaven al premi, entre els quals hi havia el nord-americà James Salter, el japonès Haruki Murakami, el britànic Ian McEwan i els catalans Juan Goytisolo i Pere Gimferrer.

Un premi per a la novel·la negra

John Banville ha manifestat: "Estic molt orgullós que el meu nom sigui afegit a la llarga llista de grans escriptors que l'han rebut en el passat". El director de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), José Manuel Blecua, ha destacat que el guardó distingeix per primera vegada en els seus trenta-quatre anys d'història un gènere com la novel·la negra. Blecua, que ha presidit el jurat del guardó, ha incidit en el fet que l'obra que l'autor irlandès publica amb el pseudònim Benjamin Black "enllaça i limita" amb la novel·la negra nord-americana clàssica d'autors com Raymond Chandler fins al punt d'haver "reviscut" al seu personatge més cèlebre, el detectiu Philip Marlowe.

Per la catedràtica de literatura espanyola Rosa Navarro, que també ha format part del tribunal, amb Banville "no es premia un nom més, sinó un novel·lista essencial en el panorama contemporani de les lletres universals" capaç de combinar una profunda anàlisi de l'ànima humana amb la creació "de trames apassionants que sempre amaguen una sorpresa".

Un autor ja reconegut

John Banville va néixer a Wexford (Irlanda) el 1945. Entre 1968 i 1969 va viure als Estats Units i en tornar a Irlanda va treballar al diari 'Irish Press', fins a la seva desaparició el 1995. Llavors va ser nomenat sotsdirector de l'Irish Times, on va exercir també el càrrec d'editor literari fins al 1999. Des del 1990 col·labora assíduament amb 'The New York Times Review of Books'.

John Banville va aconseguir amb 'El mar' el seu premi més important, el Man Booker Prize 2005, el guardó literari més cobejat dels que es concedeixen al Regne Unit i per al qual havia estat finalista amb 'El llibre de l'evidència', el 1989.

El príncep d'Astúries de les Lletres és el cinquè dels vuit guardons que concedeix anualment la Fundación Príncipe. En altres edicions es van distingir, entre altres, autors com Antonio Muñoz Molina, Philip Roth, Leonard Cohen, Amin Maalouf, Ismaïl Kadaré i Margaret Atwood.

El jurat, presidit pel director de la Reial Acadèmia Espanyola, José Manuel Blecua, estava format l'escriptor Fernando Sánchez Dragó; els periodistes Juan Cruz i Álex Grijelmo; la catedràtica de literatura Rosa Navarro, i la degana d'arts i humanitats de la Universitat de Harvard, Diana Sorensen.

stats