Llibertat d'expressió
Cultura 26/09/2018

El jutge processa Willy Toledo per insultar Déu i la Mare de Déu

El jutjat d'instrucció considera que podria ser acusat d'un delicte contra els sentiments religiosos

Ara
2 min
Willy Toledo:   “Hi ha una total llibertat d’expressió si ets un feixista”

MadridWilly Toledo està a un pas del judici per haver insultat Déu i la Mare de Déu. El jutjat d’instrucció número 11 de Madrid considera que hi pot haver indicis de delicte contra els sentiments religiosos i processa l’actor. El jutge, doncs, no arxiva la causa oberta, sinó que tira endavant el procediment tal com demanava l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians, que va ser qui va denunciar Toledo.

El lletrat considera que els comentaris a Facebook del juliol del 2017 "contenen frases potencialment ofensives per a la religió catòlica i els seus practicants" i, per tant, "existeixen motius suficients" per imputar-li el delicte, que no estaria emparat per la llibertat d’expressió.

L’entitat denunciant ha dit que espera "una sentència condemnatòria" i afirma que demanaran "respecte, no pena de presó", ja que considera que hi ha "agreujants i reincidències" perquè l’actor "ha continuat els seus atacs".

L’advocat de l’actor diu que està "tranquil" i ha ironitzat: "No vull perdre la meva capacitat de sorpresa". I ha afegit: "Em sorprèn que encara en aquest país es penalitzi el que es pensa i es diu". "Em va sorprendre que hi hagi un fiscal que agafi això de Facebook i consideri que és delicte, que la policia investigui tots els missatges del senyor Toledo del seu historial, que el jutge admeti a tràmit la denúncia, que estigués privat de llibertat 20 hores i ara que el jutge consideri que és un delicte escriure dues frases que en aquest país diuen dotzenes de milers de persones i que tenen escrites a Facebook unes altres desenes de milers", ha afirmat. "I si hi ha tanta gent que no té causes obertes i només és ell, això em fa suposar que no es criminalitza què fa Willy Toledo sinó el que pensa", ha afegit.

Willy Toledo va ser detingut el 12 de setembre per haver-se negat a declarar dos cops, i posteriorment va sortir en llibertat provisional sense fiança. Toledo va comparèixer davant del jutge durant menys de deu minuts i es va limitar a respondre al seu advocat, que li va preguntar si ratificava l'escrit ja presentat en què demanava l'arxivament de la causa.

stats