Cultura
Cultura 28/02/2015

El món de la cultura plora la mort de Rosa Novell

Joan Ollé, Joan Lluís Bozzo, Abel Folk, Vicenç Altaió, Josep Maria Pou, Ventura Pons, Toni Soler, Biel Mesquida i Ferran Mascarell valoren l'aportació de l'actriu, morta aquest divendres al vespre

Ara / Agències
4 min
Rosa Novell a una imatge del 2010. PERE VIRGILI

BarcelonaJoan Ollé: "La seva faceta com a actriu, tot i que ha estat immensa, era només una part del seu ésser". En declaracions a TV3 recollides per Europa Press, ha dit que ha estat una actriu difícil que sabia molt bé el que volia i que aconseguia resultats excel·lents quan "es deixava de punyetes". També ha explicat que van estudiar junts a la facultat, ha elogiat la seva personalitat alegre i creativa, i ha admès que la notícia li ha produït "un record brutal i una mica de culpabilitat".

Joan Lluís Bozzo: "Era una actriu molt culta i llegida", i amb una personalitat i una sensibilitat fortes, que van fer que comencés a destacar des de jove, ha explicat el director, que també n'ha remarcat la seva personalitat "insubornable". Bozzo ha recordat l'obra de teatre de 'Les Troianes', dirigida per ell i interpretada per ella l'any 1974, i ha enviat el condol a la família, perquè era molt amic de l'actriu.

Abel Folk: "T'exigia molt si treballaves amb ella per aconseguir un bon resultat", ha recordat Folk, director de l'última obra que Novell va interpretar aquesta tardor, 'L'última trobada'. Ha subratllat la ironia del títol de la representació, i assegura que pensar en aquesta temporada li provoca "un somriure més que tristesa". Folk ha destacat també la "fortíssima personalitat" de l'actriu.

Eduard Fernández: "Va ser una de les grans actrius d'aquest país que mereix el respecte i l'admiració més grans".

Vicenç Altaió: "La Novell mai no va fer teatre. Era teatre. Venia del teatre de Gràcia. Amb pamela i abric blanc de borrego. Rodona, feliç i combativa –ha escrit Altaió al seu mur de Facebook–. "'Escolti'm. M'han dit que vostè vol deixar els estudis de filologia per matricular-se a l'Institut del Teatre perquè quan sigui gran vol ser actriu... però si per fer teatre s'ha d'aprendre a llegir"', la va adoctrinar Joaquim Molas. La Novell va patir en vida el teatre perquè replicava als directors sobre el sentit d'un text. Només la van suspendre una vegada perquè seia al costat dels poetes bohemis. ACADÈMIA i ANTIACADÈMIA per llegir, per fer, per ser".

Ventura Pons: "Estic consternat i trist. Amb la Rosa només vam treballar junts a 'El perquè de tot plegat', i sempre teníem pendent tornar-hi, però no ha pogut ser", ha dit a 'El suplement' de Catalunya Ràdio.

Josep Maria Pou: "Quan la Rosa parlava i es movia a dalt de l'escenari sabies que entenia, comprenia i explicava perfectament tot allò que feia. Era molt intel·ligent i estava molt preparada, tenia un nivell d'exigència molt alt. Era una actriu molt elegant, aquest va ser un dels seus trets distintius, juntament amb l'autoritat".

Toni Soler: "Ahir va morir la Rosa Novell, mentre el germà que tenim en comú, destrossat per la tensió viscuda i per la pena, feia riure els centenars d’espectadors de la funció número 100 de 'Polònia, el musical'. Em compadeixo d’en Queco, i a la vegada l’envejo per haver honorat la mort de la seva germana exhibint la grandesa de la seva professió", ha escrit Soler al seu blog, on també recupera un article sobre 'L'última trobada', última obra que va interpretar Novell.

Biel Mesquida: "Gràcies Rosa Novell per tota una vida de regals de teatre, cinema i amistat! T'enyor! T'estim!"

Maruja Torres: "Rosa Novell. Quina pena. Erets de llum i d'aire".

Borja Sitjà: "Era una dona molt culta, de les actrius més cultes que he conegut. I divertida, encara que pogués semblar que no".

Maife Gil: "Era una persona molt intel·ligent, molt culta i lluitadora, i una dona difícil de tractar. De fet, ens havíem picat les crestes més d'una vegada. Però m'era igual, perquè a les persones ens les hem d'estimar com són".

Ferran Mascarell: El conseller de Cultura ha elogiat "la calidesa humana" de Rosa Novell i l'ha definida com "una de les grandíssimes actrius que han donat aquest país". Mascarell ha subratllat que "va lluitar molt per fer possible que en els escenaris es poguessin veure els grans autors, les grans obres de la dramatúrgia internacional i del país", i ha valorat especialment la seva "gran contribució al teatre català". "És una mort que ens colpeja a tots perquè sabem la lluita que ella ha expressat i les ganes que tenia de tornar a fer teatre", ha lamentat Mascarell.

Artur Mas: "Ens ha deixat una de les grans actrius del nostre país, així com una gran directora d’obres clàssiques i contemporànies", ha escrit el president de la Generalitat en un comunicat. "Va ser una persona apassionada i compromesa amb el món del teatre, al qual va dedicar la seva vida fins al final. Vull expressar, en nom meu i en el del poble de Catalunya, el condol a tots els seus familiars i amics i a tot el teatre català. En conèixer la seva mort, em ve a la memòria la seva participació en l’acte d’homenatge a les víctimes del terratrèmol del Japó de l’any 2011. El dia de Sant Jordi, vam fer un acte de solidaritat del poble català amb el poble japonès en què Rosa Novell va recitar 'Les roses recordades', de Salvador Espriu".

Xavier Trias: "La seva presència dalt de l'escenari ens ha regalat moments teatrals extraordinaris, i ella sola, amb la seva veu i interpretació, captivava l'espectador", ha dit l'alcalde de Barcelona. Trias ha volgut destacar també la seva carrera al cinema i la televisió, on sempre va lluir gràcies a "l'extrema sensibilitat i qualitat dels seus treballs". Trias també ha volgut recordar la darrera interpretació de Novell, 'L'última trobada', de Sandor Marai, dirigida per Abel Folk, i l'ha posat com a exemple de "la seva professionalitat i de la passió que sentia pel teatre".

stats