Cultura 24/03/2021

La Sala Beckett posa el focus en el Me Too

Estrena cinc espectacles sobre la violència de gènere i les estructures de poder avui dia

2 min
Elena Tharrats i Josep Julien són els protagonistes de 'Sandra'

BarcelonaVa arribar un moment que la directora i dramaturga Daniela Feixas va deixar de veure sèries que li agradaven perquè no podia suportar la violència gratuïta contra les dones. "Aleshores tenia una filla preadolescent, i això va despertar una sensibilitat en mi. Segons quin ús feia la ficció de la violència contra les dones, sobretot si era contra noies joves i nenes, em revoltava", explica Feixas, que va decidir fer alguna cosa més amb aquella sensació. La directora i dramaturga va començar a gestar Sandra, un espectacle sobre una adolescent que es cola al jardí del veí perquè necessita fugir. El muntatge arribarà el 7 d'abril a la Sala Beckett juntament amb un ampli ventall de propostes artístiques i acadèmiques per reflexionar sobre la violència de gènere i les estructures de poder. Totes formen part del cicle #JoTambé, que ha comissariat la Universitat Oberta de Catalunya i s'allargarà fins al 18 de juny. "És molt important donar llum a tot el tema de l’abús i plantejar-nos quina responsabilitat té la ficció a l’hora de perpetuar aquestes estructures de poder", subratlla Feixas. A Sandra, interpretada per Josep Julien i Elena Tharrats, s'aborden qüestions com el consentiment, el dret a posar límits i la necessitat de creure qui ha patit violència.

La dramaturga i directora Anna Llopart tracta aquest tema des de la infantesa amb l'adaptació del conte La reina de les neus, de Hans Christian Andersen. La protagonista és una jove obsessionada per la feina (Paula Malia) que anirà topant amb un seguit de personatges –que encarnen Laura Conejero i Àlex Casanovas– i l'obligaran a enfrontar-se amb la seva infantesa. "És una noia que ha desconnectat de les seves emocions per sobreviure. A través d'aquest viatge, que barreja realitat i ficció, s'adonarà de la necessitat de canviar la mirada", explica Malia. La tercera proposta escènica del cicle per a l'abril, Amazones, és una creació de l'Agrupación Señor Serrano i només permetrà l'entrada d'espectadors de 6 a 11 anys. El muntatge s'apropa als mites grecs mitjançant una taula plena d'objectes, maquetes i una càmera de vídeo per fer emergir debats sobre la realitat contemporània. El cicle també inclou dos espectacles més, El que no es diu, de Marilia Samper, i Una niña es una cosa a medio formar, d'Annie Ryan i dirigit per Juan Miranda, que s'estrenaran al maig.

Els protagonistes de 'Sota la neu', escrita i dirigida per Anna Llopart

En paral·lel als espectacles, el cicle de la Beckett acollirà quatre lectures dramatitzades de Claudia Cos, Raúl Quirós, Martin Crimp i Lara Díez Quintanilla. A més, s'han organitzat diverses xerrades amb experts de diversos àmbits i del sector artístic per reflexionar sobre les violències de gènere al ciberespai, el gènere i el poder en l'oci i la cultura i la necessitat de crear un protocol eficaç contra l'assetjament sexual a les arts escèniques.

stats