Un Sant Jordi esplendorós i en fila índia

Les vendes freguen els 15 milions d'euros i se superen el milió d'exemplars: milloren les expectatives del sector

6 min
Cua per entrar en un dels recintes perimetrals, el dels jardinets de Gràcia

BarcelonaCues per entrar a llibreries. Cues per accedir als espais perimetrats. Cues, també, per aconseguir signatures. La resposta eufòrica de la ciutadania ha permès que aquest Sant Jordi –després del parèntesi obligat de l'any anterior– hagi superat totes les expectatives. La xifra que donava el Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre a última hora de la tarda ho confirmava: amb més d'un milió d'exemplars venuts al llarg del dia, s'arribava al 75% de les vendes del 2019, quan la previsió més optimista augurava un 60%. Si en la diada del 2019 es van facturar 22,16 milions d'euros, el 2021 s'arribarà als 15 milions.

El sector editorial, que fa un any s'enfrontava a una crisi sense precedents degut al tancament de les llibreries, que es va allargar durant més de dos mesos, respira més tranquil gràcies a aquest Sant Jordi. "És un punt d'inflexió, aquesta diada –reconeixia Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre–. Necessitàvem passejar amb tranquil·litat i seguretat. Volíem llibres i roses. La gent s'ha llançat als carrers, amb ordre i respectant la distància social, i el balanç és molt millor del que podíem imaginar".

"La diada d'aquest any és especialment complicada per a un cronista –m'advertia Sergi Pàmies a primera hora de la tarda al dinar d'autors d'Enciclopèdia Catalana–. S'ha d'anar amb molt de compte amb les metàfores, sobretot als titulars". N'improvisava unes quantes: "Els llibres i les roses, la millor vacuna contra el covid". "Una diada radiant que tothom trobava a faltar". "Un Sant Jordi esperançat, però encara amb mascareta". La preferida era aquesta: "Sant Jordi mata el drac de la pandèmia".

La diada havia començat amb força. Des de primera hora del matí, net de núvols després d'uns dies de cels encapotats, abundaven les cues a llibreries i floristeries. Dels onze espais perimetrats en diversos punts de la ciutat, el del passeig de Gràcia s'omplia de seguida, i l'afluència era notable també al passeig Lluís Companys i als Jardinets de Gràcia. Més endavant es confirmaria l'èxit de la proposta, tant per la riuada de lectors que passejava pels espais perimetrats com per les cues per accedir a llibreries com Laie, La Central, Documenta i les noves Ona, Byron i, especialment, Finestres, que s'ha convertit en una de les sensacions d'aquest Sant Jordi gràcies al cop d'efecte d'haver obert portes fa tot just deu dies.

Oxigen per a la salut mental

A primera hora del matí, Maria Barbal, Gerard Quintana i Francesc Serés –tres dels autors amb premi de la jornada– compartien impressions a La Farga Diagonal. "Aquesta diada és oxigen per a la salut mental col·lectiva, i per a la individual també", admetia Quintana, guanyador de l'últim premi Ramon Llull. A prop, a l'hotel Gallery, una selecció dels autors de Grupo Planeta es feien una foto de grup a la terrassa, aixecant els seus llibres respectius i amb un rètol al darrere on es podia llegir "Bienvenidos al cielo de Barcelona". "No soc gaire optimista, a la vida, però avui faig una excepció –deia Najat el Hachmi–. Les expectatives són molt bones. A més, si no hi ha tanta gent als carrers com altres anys, els autors serem puntuals per primera vegada a la vida a totes les cites". N'hi ha hagut més de la que el Hachmi preveia, i al final alguns dels autors han hagut de fer esperar els lectors, i això allargassava una mica més les cues, que seguien una rigorosa fila índia.

Una imatge de la foto de grup dels autors de Planeta.

"És un Sant Jordi de tornar a començar –afirmava Dolores Redondo–. Esperem que l'any que ve pugui tornar a ser com abans". "Tant de bo la gent s'hagi adonat de com d'importants són els llibres durant aquest any de pandèmia", afegia Gemma Lienas. Després de la foto, alguns dels presents, com ara Màrius Carol, Xavier Sardà i Javier Cercas, fugien ràpidament cap als llocs on els tocava començar la marató de signatures. Per sort, a Cercas l'entretenia una televisió i es deixava acompanyar en taxi fins al passeig de Gràcia. L'autor d'Independencia ensenyava "les set pàgines i mitja" que li dediquen avui al Corriere della Sera. "Els tinc molt ben enganyats, als italians!", exclamava.

Concòrdia i napalm

Sobre la diada, Cercas recordava que "és un dia magnífic de contacte amb els lectors, lluny de les polèmiques". El novel·lista no podia saber que, minuts abans, al Palau de la Virreina, Pol Guasch –últim premi Llibres Anagrama– havia disseminat una mica de napalm verbal en l'acte institucional de l'Ajuntament. "Cal deixar de dirigir-nos a la classe política per dirigir-nos amb fermesa a les persones que fan les paraules, que viuen les paraules i fan que la literatura pugui existir", havia dit al davant de l'alcaldessa, Ada Colau. I també: "Encara ha d’arribar al món el text que faci el que hem estat capaços de fer, entre altres llocs, a Urquinaona”. Irene Vallejo, pregonera d'aquest Sant Jordi, provava de restablir la concòrdia amb paraules més amables fent rimar llibreria amb "alegria i utopia".

Irene Vallejo a la parada de la llibreria Documenta.

L'autora de L'infinit dins d'un jonc ha acumulat llargues cues durant tot el dia. També Oriol Mitjà, que amb l'èxit d'A cor obert –publicat per Columna, com l'assaig de Vallejo– ha confirmat l'atracció dels lectors per llegir sobre la pandèmia. En ficció, i amb l'absència de les signatures de Jaume Cabré i Eduardo Mendoza, tots dos amb novetat a les llibreries, despuntaven María Dueñas, Javier Cercas, Maria Barbal i Xavier Bosch, que assegurava signar "una mitjana de 50 exemplars cada hora".

L'agilitat que moltes llibreries guanyaven amb la prohibició de fer-se selfies amb els autors es perdia sobretot als espais perimetrats: alguns lectors s'impacientaven quan veien que tenien desenes –o centenars– de persones al davant per poder entrar al recinte. Un home de mitjana edat, que volia que Albert Om li signés El dia que vaig marxar, es queixava amargament. La seva parella el reprimia de seguida: "Millor això que una nova onada de covid".

Imatge de la Rambla al migdia.

A plaça Universitat, Martí Gironell conversava amb Roger Torrent, que s'estrena com a autor amb el thriller Pegasus (Ara Llibres). "No acaba de ser una diada normal", comentava un. "No és un tsunami, és una pluja fina", responia l'altre. El llibreter d'Abacus provava d'animar-los: "Comparat amb l'any passat és glòria". Aquesta ha estat una de les impressions més repetides durant tot el dia: després del Sant Jordi virtual del 23 d'abril de l'any passat –i de l'intent de recuperar el dia tres mesos després, en plena canícula– el món del llibre es podia retrobar presencialment amb els lectors. "La gent als carrers és símptoma d'alegria", deia Víctor García Tur, últim premi Sant Jordi. "Després d'un any tan dur, un Sant Jordi així ens permet tornar a la vida", explicava Pilar Beltran, editora d'Edicions 62. "És la primera festa grossa que fem en molt de temps. És un dia per emocionar-se. Jo ho estic, i molt!", exclamava Ester Pujol, d'Enciclopèdia Catalana.

Després d'una setmana marcada pels núvols, el sol esplendorós de tot el dia tenia un punt de miracle. "I encara més si tenim en compte que anuncien pluja a partir de diumenge", aventurava Llucia Ramis. A última hora de la tarda, les xifres del gremi confirmaven l'espectacularitat d'aquest Sant Jordi. "Encara ens falta la caixa que fem demà dissabte: creiem que tornarà a ser molt bon dia –assegurava Patrici Tixis–. Dimarts que ve farem balanç de les vendes de tota la setmana".

Els grans èxits d'aquest Sant Jordi

El thriller i la literatura de qualitat s'han imposat entre els més venuts: en català triomfaven Xavier Bosch, el retorn de Jaume Cabré a la novel·la i Tàndem, el clam a les segones oportunitats de Maria Barbal, últim Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Irene Solà demostrava que Canto jo i la muntanya balla continua enamorant els lectors: 101 setmanes després de publicar la novel·la, aguantava entre les cinc primeres posicions. Passa el mateix amb l'edició castellana de L'infinit dins d'un jonc, d'Irene Vallejo, que un any i mig després d'arribar a llibreries és, encara, el segon llibre de no-ficció més venut a Catalunya.

Si la llista de ficció en castellà és força previsible –a la solvència de Dueñas, Mendoza i Cercas s'hi afegeixen l'efectivitat dels thrillers de Javier Castillo i la mirada a la novel·la romàntica d'Elísabet Benavent–, en no-ficció hi ha alguna sorpresa més, com el llibre de viatges de María Belmonte, En tierra de Dioniso (Acantilado) i les memòries de Beatriz Montañez, Niadela (Errata Naturae). En no-ficció catalana predominen els homes: Oriol Mitjà, Arcadi Oliveres, Albert Om i Quim Torra. I tant en una llista com en l'altra s'infiltrava, en cinquena posició, L'armadura del rei, un assaig sobre les ombres del rei emèrit espanyol, publicat per Ara Llibres i Roca.

"Aquest Sant Jordi ha estat un banc de proves important de cara a esponjar la diada –reconeixia Patrici Tixis–. Hem d'avançar cap a un Sant Jordi més ordenat que el que teníem abans. Havíem arribat a un nivell de saturació". De moment, el món del llibre prepara una gran festa per a aquest estiu, seguint el model del 23 de juliol passat: "Volem fer una nit de les llibreries al juliol. Veiem que estem en un moment en què la lectura i el llibre s'han tornat a posar en valor. A partir de la setmana que ve hi començarem a treballar. Si una cosa hem après durant el covid és que les idees les hem d'impulsar a curt termini".

stats