ARA Llegim
Cultura 30/08/2013

Mor als 74 anys el poeta irlandès Seamus Heaney

Va ser guardonat amb el premi Nobel de literatura el 1995. Dos dels seus llibres més importants, 'La llanterna de l'arç' i 'Llum elèctrica' han estat traduïts al català

Ara
1 min

BarcelonaEl poeta, dramaturg i traductor irlandès Seamus Heaney ha mort aquest divendres a Dublin als 74 anys. El 1995 va ser guardonat amb el premi Nobel de literatura i està considerat com un dels poetes en llengua anglesa més importants des de William Butler Yeats.

Un llibre del poeta Ted Hughes va esperonar Seamus Heaney a escriure poesia. Entre els seus primers referents hi ha Patrick Kavanagh, Derek Mahon i Michael Longley. Va publicar el primer recull, 'Onze poemes' l'any 1965. Dos dels seus llibres més importants, 'La llanterna de l'arç' (1987) i 'Llum elèctrica' (2001) han estat traduïts al català i publicats a Edicions 62. El primer va ser versionat per Francesc Parcerisas, i el segon, per Pauline Ernest i Jaume Subirana. En castellà, bona part de la seva obra ha estat publicada a Visor. Hi destaca 'Cadena humana' (2010) i 'Distrito y circular' (2007), els dos últims llibres del poeta. Bona part de l'obra de Heaney parteix de l'escenari rural de Derry, on va viure de petit: allò més local li serveix per enfocar qüestions d'abast universal.

Heaney també va traduir de l'irlandès −'The midnight verdict', 'The testament of Cresseid'− i del rus −el poema 'Arion', de Pushkin− i va ser professor a les universitats de Berkeley, Harvard i Oxford.

El jurat del premi Nobel va concedir-li el guardó més prestigiós de les lletres "per les seves obres de bellesa lírica i profunditat ètica, que enalteixen els miracles de cada dia i el passat viu".

stats