CULTU(VI)RAL
Cultura 04/12/2019

'Seriefobia', el podcast sobre sèries que no va de sèries

Conduït per Toni Garcia i Òscar Broc, acaba de ser escollit una de les millors estrenes del 2019 pel canal de podcast d'Apple

Jordi Garrigós
2 min
Òscar Broc i Toni Garcia,  protagonistes de 'Seriefobia'

BarcelonaLa setmana passada vam assistir a l'habitual jornada de festa radiofònica: el matí de l'EGM, un estudi en què tothom guanya i ningú perd, ja sigui emparant-se en una xifra horària molt concreta o comparant-se amb el resultat de l'anterior onada. Aquest treball, però, encara no recull dades d'audiència dels podcasts. És probable que a ningú amb cert poder li interessin les xifres d'uns programes que no generen ingressos en publicitat, i això, sumat al fet que compatibilitzar les escoltes de cada podcast és complicat perquè són a diverses plataformes alhora (iVoox, Spotify, iTunes, SoundCloud o servidors web propis, entre d'altres), fa que no existeixin números absoluts. En aquest sentit, o la podcastfera escull una plataforma comuna per quedar-s'hi majoritàriament, o serà complicat saber quines són les audiències reals sense haver d'agafar una calculadora.

Tot i això, hi ha certs indicis per mesurar l'èxit o no d'un podcast, com el rànquing anual que publica Apple Podcasts, el canal de programes de la companyia de Cupertino. Aquesta setmana han ensenyat el del 2019, i si fa poques setmanes destacàvem la minsa oferta cultural del podcast en català, avui cal felicitar el que, per a Apple, és una de les millors 25 estrenes d'aquest any a l'Estat: Seriefobia, amb Toni Garcia i Òscar Broc i la producció de Serielizados.

Tots dos són referents absoluts per a qualsevol periodista que s'hagi dedicat a la cultura pop en els últims vint anys en aquest país. A Garcia l'hem seguit històricament parlant de cinema, i a Broc, de música rap i electrònica. Però no tancats en disciplines sinó controlant una mica d'aquí, una mica d'allà: literatura, còmic, televisió, cuina o sèries, camp que els ha unit per fer aquest programa. Seriefobia és el podcast més divertit i desconcertant del moment. Amb l'excusa d'una anàlisi crítica de sèrie de la golden era, han creat un univers propi (El senyor de Les Cols, Fritz Ravitz, Drogon, Farlix) irresistible, addictiu i hilarant. Mitja hora en què segurament no aprendràs absolutament res sobre sèries però et faran riure d'una manera que no aconsegueix cap altre podcast.

stats