Abusos sexuals
Cultura 10/05/2022

El síndic de greuges de Barcelona conclou que el Col·legi de Teatre "no era un centre segur"

L'organisme recull els testimonis de les alumnes, que denuncien "la complicitat i la passivitat del claustre i la direcció"

2 min
Entrada del Col·legi de Teatre, situat al Poble Espanyol.

Barcelona"El Col·legi de Teatre de Barcelona no va ser un centre segur on existís un treball previ de prevenció de violències masclistes, fet que incomplia el marc normatiu vigent". És la conclusió a la qual arriba el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, en la resolució emesa aquest dilluns arran d'una actuació d'ofici oberta després que l'ARA destapés la denúncia de 13 alumnes sobre les pràctiques abusives de vuit docents, especialment el cas dels abusos comesos per l'actor i director T.S., professor d'aquesta escola situada al Poble Espanyol de Barcelona. Després de reclamar informació al mateix centre i al Consorci d'Educació de Barcelona, la sindicatura conclou que aquest últim organisme ha tingut una actuació "insuficient" per garantir el "dret a la integritat i la dignitat personal de l'alumnat".

Bondia manifesta que la denúncia al Col·legi de Teatre ha "destapat" les "deficiències" que hi havia a l'escola teatral, però també "la insuficient actuació" per part del Consorci a l'hora de fer complir la normativa, ja que l'escola "ni tan sols disposava de la documentació obligatòria". El síndic posa d'exemple la inexistència d'un Projecte de Convivència, que ha d'incloure els protocols de prevenció, detecció i intervenció enfront de situacions de conflictes greus, i que tots els centres educatius de Catalunya han de tenir obligatòriament, per llei. D'aquesta manera, en la resolució avisa el Consorci que ha de tenir "la diligència deguda en la seva obligació de garantir que totes les escoles (públiques, concertades i privades) disposin de les eines, la documentació i els protocols adequats per afavorir una bona convivència i un bon clima escolar". Totes les escoles de Barcelona, siguin del tipus que siguin, han de tenir un protocol per erradicar les violències masclistes, i el Consorci és qui ha de garantir-ho. També insta aquest organisme a intensificar i impulsar la difusió i la formació de tota la comunitat educativa per fer desaparèixer les violències de les escoles.

En la resolució, el síndic constata que la violència era "exercida pel professorat", un fet que "encara afegeix més gravetat als fets". "Les exalumnes han exposat la complicitat i la passivitat de la resta del claustre i la direcció", diu el text, que recull com les denunciants, malgrat relatar "situacions conegudes per tothom", "no van rebre l'ajuda esperada pel centre". Tal com posa de manifest l'escrit de Bondia, des que l'ARA va publicar el reportatge el professor T.S. ha presentat la seva dimissió i ja no forma part del centre. A més, s'han organitzat reunions per abordar aquest problema i s'ha iniciat un pla de formació del professorat en matèria d'assetjament i abús de poder.

stats